Kuchnia koreańska cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce. Koreańczycy słyną z potraw o wyrazistym, pikantnym smaku, w których wykorzystuje się głównie warzywa, ryby, owoce morza i ryż. W diecie koreańskiej dominuje mięso wieprzowe, drób oraz wołowina. Posiłki przyrządza się na parze lub gotuje, rzadko smaży. Cechą charakterystyczną jest też obecność ostrzejszych przypraw, takich jak papryczka chili, czosnek czy imbir. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na 15 najsmaczniejszych dań kuchni koreańskiej.
Kluczowe wnioski:- Kuchnia koreańska oferuje bogactwo smaków i aromatów.
- Bazujemy w niej na warzywach, ryżu i mięsie.
- Potrawy mają pikantny, wyrazisty smak.
- Przygotowujemy je na parze lub gotując.
- Polecane przyprawy to m.in. chili, czosnek, imbir.
Oryginalne dania kuchni koreańskiej
Kuchnia koreańska zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, również w Polsce. Wyróżnia się ona oryginalnymi i nietuzinkowymi daniami, bazującymi głównie na warzywach, ryżu i mięsie. Koreańczycy słyną z potraw o wyjątkowym, pikantnym smaku.
Do najbardziej rozpoznawalnych dań należą dania na bazie kapusty pekińskiej, czyli kimchi. Jest to kwaszona kapusta przyprawiona ostrą papryczką chili i czosnkiem. Podstawą wielu dań są makarony z pszenicy - japchae lub ryżowe placuszki pibimbap. Nie można też zapomnieć o zupach i bulionach, takich jak yukgaejang (z wołowiną) czy miyeokguk (z wodorostami).
W kuchni koreańskiej często wykorzystuje się owoce morza i ryby, np. ośmiornice, krewetki, małże, kalmary. Mięsa smażone są na grillu lub przyrządzane w formie bulionu lub zupy. Dominuje wieprzowina, drób i wołowina. Posiłki gotuje się na parze lub w bulionie.
Zioła i przyprawy
Nieodłącznymi składnikami kuchni koreańskiej są ostrzejsze przyprawy, takie jak papryczka chili, świeży czosnek i imbir. Często stosuje się ocet ryżowy, sos sojowy, sezam, chili w proszku (kochujang) oraz ziele koreańskie. Dzięki temu dania mają wyrazisty, pikantny smak.
Przepisy na tradycyjne koreańskie zupy
Zupy odgrywają ważną rolę w kuchni koreańskiej i towarzyszą większości posiłków. Gotuje się je na wolnym ogniu przez kilka godzin, aby wydobyć pełnię smaku. Podstawowym składnikiem jest rosół wołowy, wieprzowy lub drobiowy. Często dodaje się warzywa, grzyby, tofu, makaron ryżowy lub jajka.
Jedną z najbardziej znanych zup jest yukgaejang, czyli pikantna zupa z wołowiną, kiełkami soi i białą rzodkwią. Kolejną popularną propozycją jest doenjang jjigae - gęsta zupa na bazie fermentowanej pasty sojowej z tofu, bakłażanem i ziemniakami. Osoby lubiące pikantne dania powinny spróbować kimchi jjigae z kapustą kimchi i kiełbasą z wołowiny.
Czytaj więcej: Przepisy na kuchnię śródziemnomorską | Szybkie dania z prostymi składnikami
Dania mięsne w stylu koreańskim
Mięsa odgrywają ważną rolę w diecie Koreańczyków. Najczęściej sięgają po wieprzowinę, wołowinę i drób. Mięsa piecze się na grillu, gotuje lub dusi. Popularne dania mięsne to m.in.:
- Bulgogi - polędwica wołowa lub wieprzowa w marynacie z sezamu, czosnku i imbiru;
- Galbi - żeberka wieprzowe lub wołowe w sosie;
- Dak-galbi - kurczak w ostrym sosie z warzywami;
- Samgyeopsal - bekon wieprzowy grillowany z czosnkiem.
Mięso serwuje się najczęściej z ryżem, sałatkami, kimchi i zupą. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i zaserwowania tych dań na swoim stole!
Wegańskie dania kuchni koreańskiej

Kuchnia koreańska to również wiele ciekawych propozycji dla wegan. Koreańczycy chętnie sięgają po warzywa, tofu, grzyby i owoce morza, rezygnując z mięsa. Oto kilka przykładowych dań wegańskich:
- Japchae - smażone makarony z marchwią, papryką i pieczarkami;
- Bibimbap - ryż z warzywami, jajkiem i pastą chili;
- Kong-namul - zapiekane kiełki sojowe;
- Dubu-jorim - duszone w sosie kawałki tofu.
Wegańskie wersje koreańskich dań również zachwycają wyrazistym, pikantnym smakiem. Warte wypróbowania!
Koreańskie przystawki i sałatki
Posiłki w kuchni koreańskiej zazwyczaj rozpoczyna się od lekkich przystawek, sałatek lub przekąsek. Nieodłącznym elementem są koreańskie pancakes (pajeon, kimchijeon), naleśniki z warzywami, rybami lub mięsem. Chętnie podaje się też sałatki, np. z alg morskich, krewetek, kalmarów lub ośmiornic.
Nie można pominąć koreańskiej odmiany sałatki khobsalad. Składa się z sałaty, ogórków, marchwi, ziemniaków i wołowiny lub kurczaka. Całość polewa się octem ryżowym, olejem sezamowym i przyprawia chili. To idealna, orzeźwiająca przystawka.
Desery wzorowane na kuchni koreańskiej
Choć Koreańczycy rzadko jedzą słodycze, ich kuchnia ma do zaoferowania również smaczne, egzotyczne desery. Warto wypróbować np. ciasto ryżowe tteok z nadzieniem z fasoli azuki. Inną propozycją są kleiste kluseczki mochi lub gofry hotteok z nadzieniem z fasoli i sezamu.
Oryginalnym deserem jest też bungeoppang, czyli nadziewane czerwoną fasolą słodkie bułeczki w kształcie ryb. Podaje się je z karmelem lub czekoladą. Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie i zachwyci się ich egzotycznym smakiem.
Podsumowanie
Kuchnia koreańska zyskuje w ostatnich latach na popularności, również w Polsce. Wyróżniają ją oryginalne dania o pikantnym, wyrazistym smaku. Podstawę stanowią warzywa, ryż i mięso - głównie wieprzowina, wołowina i drób. Posiłki przyrządza się na parze lub w bulionie. Nieodłącznymi przyprawami są ostra papryka chili, czosnek i imbir.
Wśród dań koreańskich warto wymienić kimchi, pibimbap, japchae, różnego rodzaju zupy i buliony. Popularne są też dania grillowane z wołowiny, wieprzowiny i kurczaka. Wegetarianie również znajdą coś dla siebie - np. tofu, warzywa, makarony. Na deser można zjeść kleiste ciasto ryżowe, gofry z fasolą czy słodkie bułeczki.
Kuchnia koreańska oferuje wiele ciekawych inspiracji dla miłośników wyrazistych, egzotycznych smaków. Zachęcam do wypróbowania przepisów i wzbogacenia codziennego menu o koreańskie dania. Na pewno będą one strzałem w dziesiątkę podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną.
Mam nadzieję, że ten artykuł zachęcił Cię do poznania tajników kuchni koreańskiej. Życzę smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych z wykorzystaniem koreańskich przypraw i składników!