przepis-na-kobiete.pl

Zupa z mango z imbirem i limonką • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.

Zupa z mango z imbirem i limonką

Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 300 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
imbir świeży - 10 g
mango - 2 szt.
mleko - 100 ml
olej - 2 łyżki
sok pomarańczowy - 100 ml
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 2 g
limonka - 0,5 szt.
mleczko kokosowe - 300 ml
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MANGO OBIERAMY:
i kroimy na kawałki.
2.OBIERAMY IMBIR I:
czosnek , a następnie oba składniki bardzo drobno siekamy.
3.OSTRĄ PAPRYCZKĘ KROIMY:
w drobne plasterki.
4.W GARNKU O:
grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oleju.
5.WRZUCAMY IMBIR, CZOSNEK:
i papryczkę i całość lekko podsmażamy.
6.DODAJEMY POKROJONE MANGO,:
mieszamy.
7.PO 3 MINUTACH:
wlewamy sok pomarańczowy i bulion.
8.PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I:
dusimy około 10-15 minut, aż mango całkowicie zmięknie.
9.ZDEJMUJEMY ZUPĘ Z:
ognia, miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem, następnie dodajemy mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z limonki.
10.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
11.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY.
12.MLEKO SPIENIAMY PRZY:
pomocy spieniacza. KOLENDRĘ GRUBO: siekamy.
13.JAK PODAWAĆ ZUPĘ:
przelewamy do miseczek, nakładamy odrobinę mlecznej pianki i dekorujemy listkami kolendry.
Zupa z mango z imbirem i limonką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MANGO OBIERAMY

i kroimy na kawałki.

2

OBIERAMY IMBIR I

czosnek , a następnie oba składniki bardzo drobno siekamy.

3

OSTRĄ PAPRYCZKĘ KROIMY

w drobne plasterki.

4

W GARNKU O

grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oleju.

5

WRZUCAMY IMBIR, CZOSNEK

i papryczkę i całość lekko podsmażamy.

6

DODAJEMY POKROJONE MANGO,

mieszamy.

7

PO 3 MINUTACH

wlewamy sok pomarańczowy i bulion.

8

PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I

dusimy około 10-15 minut, aż mango całkowicie zmięknie.

9

ZDEJMUJEMY ZUPĘ Z

ognia, miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem, następnie dodajemy mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z limonki.

10

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

11

CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY.

12

MLEKO SPIENIAMY PRZY

pomocy spieniacza. KOLENDRĘ GRUBO: siekamy.

13

JAK PODAWAĆ ZUPĘ

przelewamy do miseczek, nakładamy odrobinę mlecznej pianki i dekorujemy listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1380 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy

Zupa z mango z imbirem i limonką - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl