przepis-na-kobiete.pl

Zupa z białych warzyw z pulpetami • przepis • składniki • przygotowanie

Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!

Zupa z białych warzyw z pulpetami

Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza jęczmienna - 40 g
kolendra ziarna - 0,5 łyżeczki
korzeń pietruszki - 4 szt.
seler - 1 szt.
limonka - 1 szt.
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
kminek mielony - 0,5 łyżeczki
mięso indycze mielone - 250 g
mleczko kokosowe - 200 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz biały - 1 szczypta
por - 1 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 g
orzechy arachidowe - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Por oczyszczamy i jego białe części również kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy warzywa przez kilka minut. Kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy mielony imbir, kmin i wszystko razem ucieramy. Przyprawy dosypujemy do warzyw. Mieszamy. Warzywa zalewamy wodą. Gotujemy 25-30 minut do miękkości.
2.PRZYGOTOWUJEMY PULPETY:
Mielone mięso z indyka przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kminem. Orzechy prażymy w piekarniku lub na suchej patelni. Uprażone orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Ugotowaną kaszę również dodajemy do mięsa. Zagniatamy. Ręce smarujemy oliwą i formujemy malutkie pulpeciki o średnicy 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C przez około 10 minut.
3.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Gdy warzywa są już na wpół ugotowane, dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy całość.
Zupa z białych warzyw z pulpetami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Por oczyszczamy i jego białe części również kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy warzywa przez kilka minut. Kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy mielony imbir, kmin i wszystko razem ucieramy. Przyprawy dosypujemy do warzyw. Mieszamy. Warzywa zalewamy wodą. Gotujemy 25-30 minut do miękkości.

2

PRZYGOTOWUJEMY PULPETY

Mielone mięso z indyka przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kminem. Orzechy prażymy w piekarniku lub na suchej patelni. Uprażone orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Ugotowaną kaszę również dodajemy do mięsa. Zagniatamy. Ręce smarujemy oliwą i formujemy malutkie pulpeciki o średnicy 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C przez około 10 minut.

3

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Gdy warzywa są już na wpół ugotowane, dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy całość.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2024,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

506,1 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

40,7 g

🥬

Błonnik

22,1 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy