przepis-na-kobiete.pl

Zupa solanka • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj rozgrzewającej zupy z wołowiną, kiełbasą i warzywami!

Zupa solanka

Spróbuj rozgrzewającej zupy z wołowiną, kiełbasą i warzywami!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 250 g
cebula - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
ogórek konserwowy - 100 g
kiełbasa parówkowa - 300 g
cytryna - 1 szt.
świeży koperek - 1 łyżeczka
śmietana 18% - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 1 szt.
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
włoszczyzna - 300 g
woda - 2 l
mięso wołowe - 750 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION WOŁOWY:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron przez 5-7 minut. Wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, w razie potrzeby dolewając trochę więcej wody.
2.KROIMY WARZYWA I MIĘSO DO ZUPY:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki osączamy i kroimy w paski. Kapustę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Wywar odcedzamy, ugotowaną wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i kapustę, gotujemy razem przez 2 minuty. Wlewamy przygotowany wywar wołowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną wołowinę wraz z kiełbasą parówkową pod koniec czasu gotowania, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlewamy do talerzy i dekorujemy kleksem śmietany. Posypujemy odrobiną posiekanego koperku. Cytrynę sparzamy, kroimy na kawałki i podajemy do zupy.
Zupa solanka

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION WOŁOWY

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron przez 5-7 minut. Wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, w razie potrzeby dolewając trochę więcej wody.

2

KROIMY WARZYWA I MIĘSO DO ZUPY

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki osączamy i kroimy w paski. Kapustę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Wywar odcedzamy, ugotowaną wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i kapustę, gotujemy razem przez 2 minuty. Wlewamy przygotowany wywar wołowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną wołowinę wraz z kiełbasą parówkową pod koniec czasu gotowania, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlewamy do talerzy i dekorujemy kleksem śmietany. Posypujemy odrobiną posiekanego koperku. Cytrynę sparzamy, kroimy na kawałki i podajemy do zupy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3503,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

437,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,2 g

🌾

Węglowodany

21,4 g

🥬

Błonnik

22,6 g

💪

Białko

22,6 g

Podobne przepisy