Zupa solanka • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj rozgrzewającej zupy z wołowiną, kiełbasą i warzywami!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION WOŁOWY
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę. Oba składniki podsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron przez 5-7 minut. Wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, w razie potrzeby dolewając trochę więcej wody.
KROIMY WARZYWA I MIĘSO DO ZUPY
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki osączamy i kroimy w paski. Kapustę oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Włoszczyznę oczyszczamy oraz obieramy i kroimy w dużą kostkę.
GOTUJEMY ZUPĘ
Wywar odcedzamy, ugotowaną wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki podsmażamy na gorącym oleju przez 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i kapustę, gotujemy razem przez 2 minuty. Wlewamy przygotowany wywar wołowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną wołowinę wraz z kiełbasą parówkową pod koniec czasu gotowania, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlewamy do talerzy i dekorujemy kleksem śmietany. Posypujemy odrobiną posiekanego koperku. Cytrynę sparzamy, kroimy na kawałki i podajemy do zupy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3503,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
437,9 kcal
Tłuszcz
29,2 g
Węglowodany
21,4 g
Błonnik
22,6 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
Spróbuj orzeźwiającego drinka z bananami, czekoladą i rumem!

Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Tort chałwowo-orzechowy
Przygotuj tort w greckim stylu! Orzechowy biszkopt, krem chałwowy i karmelizowane orzechy to idealne połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
Naleśniki można podawać na różne sposoby! Spróbuj zapiekanych z mięsnym farszem i orientalnym mango!

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!