przepis-na-kobiete.pl

Tort orzechowy • przepis • składniki • przygotowanie

Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Tort orzechowy

Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 5 szt.
mąka pszenna - 130 g
mąka ziemniaczana - 30 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
Kajmak - 400 g
cukier - 150 g
wanilia - 1 laska
śmietanka kremówka 30% - 600 ml
cukier puder - 60 g
mleko 3,2% - 150 ml
miód - 40 g
żelatyna - 5 g
woda - 20 ml
czekolada mleczna z orzechami - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Tortownicę smarujemy w środku niewielką ilością rozpuszczonego masła. Formę obsypujemy równomiernie mąką. Do ubitych jaj dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz zmieloną lub startą czekoladę, delikatnie mieszamy.Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut.Wodę na poncz zagotowujemy z cukrem (od momentu zagotowania gotujemy ok. 30-40 sekund), dodajemy nasionka laski wanilii, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2.ROBIMY POLEWĘ:
Mleko z miodem zagotowujemy. Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kawałki czekolady. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (polewę należy obserwować, musi być chłodna, ale jeszcze płynna).
3.PRZEKŁADAMY CIASTO:
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy. Ścinamy górną warstwę, a następnie przekrawamy na pół. Dolną część biszkoptu wkładamy do tortownicy.Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy. Dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Część śmietany przekładamy do miseczki z rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę dodajemy do śmietany. Całość dokładnie mieszamy.
Tort orzechowy

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Tortownicę smarujemy w środku niewielką ilością rozpuszczonego masła. Formę obsypujemy równomiernie mąką. Do ubitych jaj dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz zmieloną lub startą czekoladę, delikatnie mieszamy.Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut.Wodę na poncz zagotowujemy z cukrem (od momentu zagotowania gotujemy ok. 30-40 sekund), dodajemy nasionka laski wanilii, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

2

ROBIMY POLEWĘ

Mleko z miodem zagotowujemy. Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kawałki czekolady. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (polewę należy obserwować, musi być chłodna, ale jeszcze płynna).

3

PRZEKŁADAMY CIASTO

Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy. Ścinamy górną warstwę, a następnie przekrawamy na pół. Dolną część biszkoptu wkładamy do tortownicy.Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy. Dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Część śmietany przekładamy do miseczki z rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę dodajemy do śmietany. Całość dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6818 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

6818 kcal

🥑

Tłuszcz

386,7 g

🌾

Węglowodany

722,4 g

🥬

Błonnik

15,8 g

💪

Białko

112,8 g

Podobne przepisy

Tort orzechowy - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl