Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CHLEBEK OWSIANY POTRZEBUJEMY
słoik o pojemności 1 l ozdobnych etykiet z przepisem CHLEBEK OWSIANY – PREZENT Do słoika wsypujemy warstwowo: mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
orzechy i pokruszoną czekoladę.
CHLEBEK OWSIANY –
PIECZENIE Zawartość słoika przekładamy do miski.
DO DRUGIEJ MISKI
wlewamy kefir lub maślankę, wbijamy jajka i dodajemy oliwę – mieszamy.
ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU
misek, mieszając.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temp.
180°C NA
ok. 40-45 MINUT.
CZY CHLEBEK JEST
już upieczony, sprawdzamy za pomocą patyczka – wbity w ciasto musi być suchy.
GORĄCA CZEKOLADA POTRZEBUJEMY
słoik o pojemności 500 ml ozdobnych etykiet z przepisem GORĄCA CZEKOLADA – PREZENT Do słoika wsypujemy cukier puder, gorzkie kakao, pokruszoną gorzką czekoladę i pianki.
GORĄCA CZEKOLADA –
PRZYGOTOWANIE Zagotowujemy w garnku mleko lub wodę. ZAWARTOŚĆ SŁOIKA: mieszamy.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
płynu dodajemy połowę mieszanki.
MIESZAMY NA MAŁYM
ogniu przez 1 minutę.
PRZELEWAMY DO KUBKA
i dekorujemy piankami marshmallows.
ŚWIĄTECZNA GRANOLA POTRZEBUJEMY
3 słoiki o pojemności 500 ml lub 1 duży – o pojemności 1,5 l ozdobnych etykiet z przepisem PRZYGOTOWANIE Do dużej miski wrzucamy płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe i siemię lniane. DOPRAWIAMY PRZYPRAWĄ PIERNIKOWĄ: i solą.
DODAJEMY SYROP KLONOWY,
oliwę i mus jabłkowy. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
WYSYPUJEMY GRANOLĘ NA
blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temp. 150°C.
PIECZEMY OK.
40-45 MINUT.
MIESZAMY CO 10
minut, aby wszystkie składniki równomiernie się zarumieniły.
DO WYSTUDZONEJ GRANOLI
dodajemy żurawiny, rodzynki i inne wybrane dodatki.
MIESZAMY I PRZEKŁADAMY
do słoików.
GRANOLĘ PODAJEMY Z
mlekiem lub jogurtem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3153,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
788,4 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
107,1 g
Błonnik
15,5 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
Szybki pomysł na wykwintną kolację dla dwojga lub propozycja na eleganckie przyjęcie – łosoś w kompozycji ze szparagami.

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Smoothie z mango
Z takim słonecznym smoothie dobrze jest zacząć dzień. Sięgnij po mango i zmiksuj je z dodatkami z przepisu Kingi – będzie smacznie i pożywnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z croissanta z lodami
Kanapka z chrupiących croissantów pełna pistacji, truskawek, kremu i lodów waniliowych? Gwarantujemy, że to idealny deser – przygotuj je i przekonaj się sam!

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!

Pieczone batony idealne po treningu
Przygotuj domowe batoniki proteinowe, które będą idealną przekąską po treningu. Ciecierzyca, płatki owsiane, suszone owoce i kilka aromatycznych składników sprawią, że zyskasz energię do dalszego działania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!

Biszkopt z białek
Bielutki biszkopt dla tych, którzy lubią być bardziej fit, czyli biszkopt z białek! To świetny pomysł na bazę lżejszego tortu, który nadal będzie świetnie smakował.

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!