przepis-na-kobiete.pl

Zupa harira • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Zupa harira

Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 3 l
cebula - 2 szt.
ciecierzyca ugotowana - 150 g
cynamon - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 6 szt.
kurczak filety z piersi - 300 g
imbir mielony - 1 łyżka
kumin - 1 łyżka
kurkuma mielona - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
przecier pomidorowy - 2 łyżki
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
limonka - 3 szt.
soczewica czerwona - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ROŚLINY STRĄCZKOWE:
Soczewicę oraz ciecierzycę umieszczamy w osobnych miseczkach i przez kilka godzin moczymy w dużej ilości zimnej wody. Osączoną soczewicę gotujemy w dużej ilości wody przez około 15-20 minut, natomiast ciecierzycę przez około 80 minut. Nasiona powinny być podgotowane, a nie rozgotowane. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Z pomidorów wycinamy szypułki, nacinamy skórki i wrzucamy do wrzątku na 30 sekund. Pomidory hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Seler naciowy kroimy w talarki. Czosnek siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
3.SMAŻYMY MIĘSO:
Pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Polewamy połową przygotowanej oliwy i dokładnie mieszamy. Na patelnię z mocno rozgrzaną oliwą przekładamy zamarynowanego kurczaka i smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy kurkumę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Mięso wrzucamy do garnka z gorącym bulionem.
4.DUSIMY WARZYWA:
Na tej samej patelni szklimy cebulę oraz czosnek. Doprawiamy roztartymi w moździerzu nasionami kuminu, cynamonem oraz imbirem. Chwilę smażymy razem z przecierem pomidorowym. Dodajemy pomidory (4-5 łyżek odkładamy na bok) i zalewamy około 200 ml bulionu. Dusimy przez 5-10 minut.
5.GOTUJEMY ZUPĘ ZE STRĄCZKAMI:
Ugotowane wcześniej strączki dodajemy do garnka z bulionem i gotujemy przez około 10 minut do całkowitej miękkości. Łączymy z podduszonymi pomidorami. Do zagotowanej zupy przekładamy seler naciowy. Doprawiamy solą i skórką z wyparzonych i wyszorowanych limonek. Na samym końcu dodajemy sok wyciśnięty z limonki, resztę pomidorów oraz posiekaną kolendrę.
Zupa harira

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ROŚLINY STRĄCZKOWE

Soczewicę oraz ciecierzycę umieszczamy w osobnych miseczkach i przez kilka godzin moczymy w dużej ilości zimnej wody. Osączoną soczewicę gotujemy w dużej ilości wody przez około 15-20 minut, natomiast ciecierzycę przez około 80 minut. Nasiona powinny być podgotowane, a nie rozgotowane. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Z pomidorów wycinamy szypułki, nacinamy skórki i wrzucamy do wrzątku na 30 sekund. Pomidory hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Seler naciowy kroimy w talarki. Czosnek siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.

3

SMAŻYMY MIĘSO

Pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Polewamy połową przygotowanej oliwy i dokładnie mieszamy. Na patelnię z mocno rozgrzaną oliwą przekładamy zamarynowanego kurczaka i smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy kurkumę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Mięso wrzucamy do garnka z gorącym bulionem.

4

DUSIMY WARZYWA

Na tej samej patelni szklimy cebulę oraz czosnek. Doprawiamy roztartymi w moździerzu nasionami kuminu, cynamonem oraz imbirem. Chwilę smażymy razem z przecierem pomidorowym. Dodajemy pomidory (4-5 łyżek odkładamy na bok) i zalewamy około 200 ml bulionu. Dusimy przez 5-10 minut.

5

GOTUJEMY ZUPĘ ZE STRĄCZKAMI

Ugotowane wcześniej strączki dodajemy do garnka z bulionem i gotujemy przez około 10 minut do całkowitej miękkości. Łączymy z podduszonymi pomidorami. Do zagotowanej zupy przekładamy seler naciowy. Doprawiamy solą i skórką z wyparzonych i wyszorowanych limonek. Na samym końcu dodajemy sok wyciśnięty z limonki, resztę pomidorów oraz posiekaną kolendrę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2396 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

299,5 kcal

🥑

Tłuszcz

7,5 g

🌾

Węglowodany

30,5 g

🥬

Błonnik

23,4 g

💪

Białko

23,4 g

Podobne przepisy

Zupa harira - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl