przepis-na-kobiete.pl

Zupa gulaszowa z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion wołowy - 1,5 l
łopatka wołowa - 500 g
pieczarka - 300 g
marchew - 1 szt.
ziemniak - 4 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
cebula - 2 szt.
czosnek główka - 3 ząbki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
kminek - 1 szczypta
koncentrat pomidorowy - 0,5 łyżki
sól - 2 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
ziele angielskie - 2 szt.
grzyby suszone - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
natka pietruszki - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Łopatkę wołową myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na kawałki o średniej wielkości. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Pieczarki także myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez kolejną minutę, aż uwolni się jego aromat.
3.DODAJEMY MIĘSO:
Do garnka dodajemy pokrojoną łopatkę i smażymy, aż dobrze zrumieni się ze wszystkich stron.
4.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Dodajemy do garnka obie papryki oraz kminek, sól oraz pieprz. Mieszamy.
5.DODAJEMY WARZYWA:
Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Całość podsmażamy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
6.DODAJEMY PIECZARKI:
Do smażących się warzyw z mięsem dodajemy pieczarki. Smażymy, aż delikatnie zredukują swoją objętość.
7.WLEWAMY BULION:
Wlewamy do garnka bulion wołowy. Mieszamy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną (ok. 15-20 minut).
8.DODAJEMY KONCENTRAT:
Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zupę dalej gotujemy przez 30-40 minut.
9.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę rozlewamy do miseczek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Potem posypujemy nią gulaszową.
Zupa gulaszowa z pieczarkami

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Łopatkę wołową myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na kawałki o średniej wielkości. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Pieczarki także myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez kolejną minutę, aż uwolni się jego aromat.

3

DODAJEMY MIĘSO

Do garnka dodajemy pokrojoną łopatkę i smażymy, aż dobrze zrumieni się ze wszystkich stron.

4

DOPRAWIAMY MIĘSO

Dodajemy do garnka obie papryki oraz kminek, sól oraz pieprz. Mieszamy.

5

DODAJEMY WARZYWA

Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Całość podsmażamy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

6

DODAJEMY PIECZARKI

Do smażących się warzyw z mięsem dodajemy pieczarki. Smażymy, aż delikatnie zredukują swoją objętość.

7

WLEWAMY BULION

Wlewamy do garnka bulion wołowy. Mieszamy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną (ok. 15-20 minut).

8

DODAJEMY KONCENTRAT

Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zupę dalej gotujemy przez 30-40 minut.

9

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę rozlewamy do miseczek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Potem posypujemy nią gulaszową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1782,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

445,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

32,1 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

43,3 g

Podobne przepisy