przepis-na-kobiete.pl

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami

Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 500 g
olej - 2 łyżki
masło - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kolendra suszona - 1 szczypta
ziemniaki mączyste - 1 kg
śmietanka kremówka 30% - 250 ml
bulion warzywny - 250 ml
anchois - 10 g
ser edamski - 150 g
sól -
natka pietruszki - 1 pęczek
kapar - 20 g
oliwa z oliwek -

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY CEBULKĘ:
Cebule przekrawamy na pół i siekamy w dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i na niewielkim ogniu karmelizujemy cebulę z dodatkiem masła i pieprzu z kolendrą, co jakiś czas mieszając.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W SOSIE:
Ziemniaki przekrawamy na pół, kroimy w dość cienkie plastry (ok. 3 mm). Anchois bardzo drobno siekamy. Do skarmelizowanej cebulki wlewamy śmietankę i bulion warzywny. Całość zagotowujemy i delikatnie redukujemy. Następnie do sosu przekładamy ziemniaki i anchois. Składniki podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje (przez ok. 5 minut). Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, na patelnię dodajemy kapary i mieszamy ostatni raz.
3.PODPIEKAMY ZAPIEKANKĘ:
Gotowe ziemniaki z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, zwilżamy wodą i przykrywamy nim zapiekankę. Następnie pieczemy ją przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165°C.
4.ZAPIEKAMY ZAPIEKANKĘ Z SEREM:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub kroimy w bardzo cienkie paseczki). Następnie oprószamy nim podpieczoną zapiekankę i całość zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
5.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Natkę pietruszki drobno siekamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej kapary, oliwę i całość mieszamy. Tak przygotowaną salsą skrapiamy zapiekankę bezpośrednio przed podaniem.
Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY CEBULKĘ

Cebule przekrawamy na pół i siekamy w dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i na niewielkim ogniu karmelizujemy cebulę z dodatkiem masła i pieprzu z kolendrą, co jakiś czas mieszając.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W SOSIE

Ziemniaki przekrawamy na pół, kroimy w dość cienkie plastry (ok. 3 mm). Anchois bardzo drobno siekamy. Do skarmelizowanej cebulki wlewamy śmietankę i bulion warzywny. Całość zagotowujemy i delikatnie redukujemy. Następnie do sosu przekładamy ziemniaki i anchois. Składniki podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje (przez ok. 5 minut). Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, na patelnię dodajemy kapary i mieszamy ostatni raz.

3

PODPIEKAMY ZAPIEKANKĘ

Gotowe ziemniaki z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, zwilżamy wodą i przykrywamy nim zapiekankę. Następnie pieczemy ją przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165°C.

4

ZAPIEKAMY ZAPIEKANKĘ Z SEREM

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub kroimy w bardzo cienkie paseczki). Następnie oprószamy nim podpieczoną zapiekankę i całość zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

5

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Natkę pietruszki drobno siekamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej kapary, oliwę i całość mieszamy. Tak przygotowaną salsą skrapiamy zapiekankę bezpośrednio przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2432,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

405,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,6 g

🌾

Węglowodany

39,5 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy