przepis-na-kobiete.pl

Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango • przepis • składniki • przygotowanie

Naleśniki można podawać na różne sposoby! Spróbuj zapiekanych z mięsnym farszem i orientalnym mango!

Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango

Naleśniki można podawać na różne sposoby! Spróbuj zapiekanych z mięsnym farszem i orientalnym mango!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 400 g
jajko - 2 szt.
mango - 0,5 szt.
masło - 1 łyżka
mleko - 200 ml
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 150 ml
mięso mielone wieprzowe - 700 g
ser żółty - 200 g
mąka pszenna - 125 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cremé fraîche - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ MIĘSNY:
Skórkę pomidorów nacinamy, pomidory wkładamy na krótko do wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy - całość podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodajemy mięso. Smażymy, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy pomidory i smażymy przez ok. 8 minut, aż sok z pomidorów się zredukuje. Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa razem z chili i smażymy razem przez 2-3 minuty. Mocno doprawiamy i odstawiamy.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Mąkę mieszamy z 0,5 łyżeczki soli. Mleko, wodę mineralną, jajka i 1 łyżkę oliwy z oliwek roztrzepujemy. Miksujemy z mąką na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do spęcznienia. Następnie, wykorzystując resztę oliwy, smażymy naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony.
3.ZAPIEKAMY NALEŚNIKI:
Naleśniki faszerujemy mięsem mielonym, zwijamy w rulon i układamy jeden obok drugiego w płaskim, natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser trzemy i mieszamy ze śmietaną crème fraîche, doprawiamy pieprzem i rozprowadzamy na naleśnikach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Podajemy z sałatką z pomidorów.
Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ MIĘSNY

Skórkę pomidorów nacinamy, pomidory wkładamy na krótko do wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy - całość podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodajemy mięso. Smażymy, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy pomidory i smażymy przez ok. 8 minut, aż sok z pomidorów się zredukuje. Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa razem z chili i smażymy razem przez 2-3 minuty. Mocno doprawiamy i odstawiamy.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Mąkę mieszamy z 0,5 łyżeczki soli. Mleko, wodę mineralną, jajka i 1 łyżkę oliwy z oliwek roztrzepujemy. Miksujemy z mąką na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do spęcznienia. Następnie, wykorzystując resztę oliwy, smażymy naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony.

3

ZAPIEKAMY NALEŚNIKI

Naleśniki faszerujemy mięsem mielonym, zwijamy w rulon i układamy jeden obok drugiego w płaskim, natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser trzemy i mieszamy ze śmietaną crème fraîche, doprawiamy pieprzem i rozprowadzamy na naleśnikach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Podajemy z sałatką z pomidorów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3885 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

647,5 kcal

🥑

Tłuszcz

41,7 g

🌾

Węglowodany

30,8 g

🥬

Błonnik

38 g

💪

Białko

38 g

Podobne przepisy