przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie makaroniki • przepis • składniki • przygotowanie

Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.

Wegańskie makaroniki

Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
trudny

Składniki

ciecierzyca konserwowa - 480 g
cukier - 180 g
cukier puder - 150 g
woda - 50 ml
mąka migdałowa - 150 g
awokado - 1 szt.
banan - 1 szt.
kakao - 20 g
pomarańcza - 1 szt.
syrop klonowy - 1 łyżka
czekolada gorzka - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY AQUAFABĘ:
Aquafabę, czyli płyn z puszki ciecierzycy, wlewamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pozostawiamy do wystudzenia. Finalnie potrzebujemy 120 ml gęstej aquafaby.
2.PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY:
Do rondelka wsypujemy 150 g cukru i wlewamy 50 ml wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY NA MAKARONIKI:
Migdały mieszamy razem z cukrem pudrem i przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Aqufabę dzielimy na pół. Jedną część dodajemy do migdałów oraz cukru pudru i dokładnie mieszamy, drugą przekładamy do misy miksera. Aquafabę ubijamy przez 3 minuty, zaczynając od najniższych obrotów miksera, następnie zwiększamy obroty i ubijamy 5-8 minut. Pod koniec wolno wsypujemy pozostałe 30 g cukru i dalej ubijamy. Kiedy temperatura syropu cukrowego osiągnie 110˚C (sprawdzamy termometrem cukierniczym lub przeprowadzamy próbę pióra), wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanej na małych obrotach aquafaby. Następnie zwiększamy obroty i całość miksujemy kolejne 5-8 minut, aż masa się wystudzi. Ubitą aquafabę łączymy z masą migdałową w trzech turach, dokładnie mieszając.
4.PIECZEMY MAKARONIKI:
Blachę piekarnikową wykładamy matą do makaroników lub papierem do pieczenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę. Blachą uderzamy kilka razy o blat, żeby makaroniki odrobinę się rozlały oraz pozbyły nadmiaru powietrza. Makaroniki odstawiamy na 30-50 minut, aż będą suche oraz matowe i utworzy się na nich charakterystyczna skorupka. Po tym czasie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130˚C przez 12 minut. Makaroniki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy z papieru, dopiero gdy będą całkowicie wystudzone.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do misy blendera przekładamy obrane i pozbawione pestki awokado oraz obranego banana. Dodajemy kakao, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do rękawa cukierniczego.
6.DEKORUJEMY MAKARONIKI:
Na połowę makaroników szprycujemy krem, a następnie przykrywamy je pozostałymi makaronikami. Czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej dekorujemy wierzch makaroników.
Wegańskie makaroniki

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY AQUAFABĘ

Aquafabę, czyli płyn z puszki ciecierzycy, wlewamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pozostawiamy do wystudzenia. Finalnie potrzebujemy 120 ml gęstej aquafaby.

2

PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Do rondelka wsypujemy 150 g cukru i wlewamy 50 ml wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY NA MAKARONIKI

Migdały mieszamy razem z cukrem pudrem i przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Aqufabę dzielimy na pół. Jedną część dodajemy do migdałów oraz cukru pudru i dokładnie mieszamy, drugą przekładamy do misy miksera. Aquafabę ubijamy przez 3 minuty, zaczynając od najniższych obrotów miksera, następnie zwiększamy obroty i ubijamy 5-8 minut. Pod koniec wolno wsypujemy pozostałe 30 g cukru i dalej ubijamy. Kiedy temperatura syropu cukrowego osiągnie 110˚C (sprawdzamy termometrem cukierniczym lub przeprowadzamy próbę pióra), wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanej na małych obrotach aquafaby. Następnie zwiększamy obroty i całość miksujemy kolejne 5-8 minut, aż masa się wystudzi. Ubitą aquafabę łączymy z masą migdałową w trzech turach, dokładnie mieszając.

4

PIECZEMY MAKARONIKI

Blachę piekarnikową wykładamy matą do makaroników lub papierem do pieczenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę. Blachą uderzamy kilka razy o blat, żeby makaroniki odrobinę się rozlały oraz pozbyły nadmiaru powietrza. Makaroniki odstawiamy na 30-50 minut, aż będą suche oraz matowe i utworzy się na nich charakterystyczna skorupka. Po tym czasie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130˚C przez 12 minut. Makaroniki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy z papieru, dopiero gdy będą całkowicie wystudzone.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do misy blendera przekładamy obrane i pozbawione pestki awokado oraz obranego banana. Dodajemy kakao, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do rękawa cukierniczego.

6

DEKORUJEMY MAKARONIKI

Na połowę makaroników szprycujemy krem, a następnie przykrywamy je pozostałymi makaronikami. Czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej dekorujemy wierzch makaroników.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4143 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138,1 kcal

🥑

Tłuszcz

5,6 g

🌾

Węglowodany

19,8 g

🥬

Błonnik

3,0 g

💪

Białko

3,0 g

Podobne przepisy