Ptysiowa piramida croquembouche • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO PARZONE MLEKO
zagotowujemy razem z masłem i solą.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką.
PARZYMY CIASTO OKOŁO
1 minuty.
NASTĘPNIE CIASTO PRZEKŁADAMY
do miski i wystudzamy.
WYSTUDZONE CIASTO PRZEKŁADAMY
do miski miksera, stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
ZA POMOCĄ RĘKAWA
cukierniczego szprycujemy ptysie o średnicy 2-3 cm na blaszkę wysmarowaną roztopionym masłem i oprószoną mąką (do stworzenia piramidy potrzebujemy dużej ilości ptysi).
PTYSIE PIECZEMY W
temperaturze 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 10-14 minut.
PTYSIE ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia.
KREM PÂTISSIÈRE MLEKO
zagotowujemy.
ŻÓŁTKA UCIERAMY Z
cukrem i cukrem wanilinowym.
DO UTARTYCH Z
cukrem żółtek dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sok oraz skórkę z 1 pomarańczy.
WSZYSTKO STARANNIE
mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY STOPNIOWO
zagotowane mleko, cały czas mieszamy.
MASĘ WLEWAMY DO
garnka, który ponownie stawiamy na palniku.
CAŁY CZAS MIESZAJĄC,
doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.
ZGĘSTNIAŁY KREM ŚCIĄGAMY
z ognia, dodajemy masło i odstawiamy do wystudzenia.
KARMEL CUKIER GOTUJEMY
z wodą do momentu uzyskania jasnozłotego koloru, około 5 minut od zagotowania, na średnim ogniu.
WYSTUDZONE PTYSIE NAPEŁNIAMY
za pomocą worka cukierniczego i gładkiej tylki kremem pâtissière.
TAK PRZYGOTOWANE PTYSIE
zanurzamy w gorącym karmelu (używamy do tego szczypiec) i sklejamy, nadając im kształt piramidy.
JEŻELI CHCEMY, ŻEBY
piramida miała większy rozmiar, przygotowujemy stożek z tektury pokryty pergaminem i na nim kleimy ptysie ze sobą.
DEKORACJA CUKIER GOTUJEMY
z wodą, około 5 minut od zagotowania, na średnim ogniu.
KARMEL DELIKATNIE PRZESTUDZAMY
tak, aby się ciągnął za widelcem, tworząc karmelową nić.
ZA POMOCĄ WIDELCA,
okrężnymi ruchami dekorujemy piramidę karmelem.
TAK PRZYGOTOWANĄ PTYSIOWĄ
piramidę dekorujemy kawałkami jabłek i pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6984,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
698,5 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
97,1 g
Błonnik
1,2 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Schab z pesto bazyliowym na bagietce
Schab przygotowany w tak oryginalny sposób zachwyci wszystkich smakiem i sposobem podania. Wykorzystaj przepis Karola i poszerz swoje menu o to wyjątkowe danie!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!

Warstwowa panna cotta
Panna cotta to znany deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!