przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie hot dogi z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Wegańskie hot dogi z soczewicy

Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

soczewica czerwona - 70 g
liść laurowy - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
szalotka - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
cukinia - 170 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
płatki owsiane - 2 łyżki
przyprawa do mięsa - 3 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
mąka orkiszowa - 60 g
bułki hot-dog - 4 szt.
korniszon - 3 szt.
cebula prażona - 4 łyżki
ketchup - 4 łyżki
musztarda - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA HOT DOGI:
Soczewicę gotujemy w wodzie z liściem laurowym przez ok. 10 minut, aż będzie miękka. Następnie ją odcedzamy i wyrzucamy liść laurowy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odkładamy na sito, aby odcedzić ją z nadmiaru wody.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawę do mięsa. Całość smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mocno odciśniętą cukinię i smażymy składniki przez ok. 5 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KIEŁBASKI:
Przesmażone składniki i soczewicę dodajemy do kielicha blendera i miksujemy je przy użyciu trybu pulsacyjnego, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę i płatki owsiane i powtarzamy czynność.
4.CHŁODZIMY KIEŁBASKI:
Masę studzimy. Następnie formujemy z niej kiełbaski, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce.
5.GRILLUJEMY KIEŁBASKI:
Schłodzone kiełbaski odwijamy z folii spożywczej i grillujemy posmarowane oliwą.
6.PODAJEMY HOT DOGI:
Bułki grillujemy, aż nabiorą lekko złotego koloru. Korniszony kroimy w plasterki. Do każdej bułki wkładamy po kiełbasce, dodajemy plastry korniszonów, prażoną cebulkę, ketchup i musztardę.
Wegańskie hot dogi z soczewicy

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA HOT DOGI

Soczewicę gotujemy w wodzie z liściem laurowym przez ok. 10 minut, aż będzie miękka. Następnie ją odcedzamy i wyrzucamy liść laurowy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odkładamy na sito, aby odcedzić ją z nadmiaru wody.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawę do mięsa. Całość smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mocno odciśniętą cukinię i smażymy składniki przez ok. 5 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KIEŁBASKI

Przesmażone składniki i soczewicę dodajemy do kielicha blendera i miksujemy je przy użyciu trybu pulsacyjnego, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę i płatki owsiane i powtarzamy czynność.

4

CHŁODZIMY KIEŁBASKI

Masę studzimy. Następnie formujemy z niej kiełbaski, które zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 30 minut w lodówce.

5

GRILLUJEMY KIEŁBASKI

Schłodzone kiełbaski odwijamy z folii spożywczej i grillujemy posmarowane oliwą.

6

PODAJEMY HOT DOGI

Bułki grillujemy, aż nabiorą lekko złotego koloru. Korniszony kroimy w plasterki. Do każdej bułki wkładamy po kiełbasce, dodajemy plastry korniszonów, prażoną cebulkę, ketchup i musztardę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1530,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

382,7 kcal

🥑

Tłuszcz

8,9 g

🌾

Węglowodany

60,4 g

🥬

Błonnik

14,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy

Wegańskie hot dogi z soczewicy - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl