przepis-na-kobiete.pl

Wegański krem ziołowy • przepis • składniki • przygotowanie

Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Wegański krem ziołowy

Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
natka pietruszki - 10 g
olej rzepakowy - 100 ml
nasiona słonecznika - 150 g
pieprz czarny - 2 szczypty
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZANIE PESTEK SŁONECZNIKA:
Pestki słonecznika wsypać do miski, zalać wrzątkiem i moczyć 2 godziny. Następnie wyrzucić je na sitko i odsączyć.
2.PRZYGOTOWYWANIE WARZYW:
Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki z łodyżek. Dymki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości 3 cm. Cukinię umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki długości 2 cm. Ząbek czosnku obrać.
3.MIKSOWANIE WARZYW NA KREM:
Wszystkie składniki włożyć do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką)45 sekund/prędkość 10.
4.PRZEKŁADANIE KREMU DO SŁOIKA:
Krem ziołowy włożyć do słoika i zamknąć.
Wegański krem ziołowy

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZANIE PESTEK SŁONECZNIKA

Pestki słonecznika wsypać do miski, zalać wrzątkiem i moczyć 2 godziny. Następnie wyrzucić je na sitko i odsączyć.

2

PRZYGOTOWYWANIE WARZYW

Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki z łodyżek. Dymki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości 3 cm. Cukinię umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki długości 2 cm. Ząbek czosnku obrać.

3

MIKSOWANIE WARZYW NA KREM

Wszystkie składniki włożyć do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką)45 sekund/prędkość 10.

4

PRZEKŁADANIE KREMU DO SŁOIKA

Krem ziołowy włożyć do słoika i zamknąć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1732 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

216,5 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

6,1 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy

Wegański krem ziołowy - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl