Wegański krem ziołowy • przepis • składniki • przygotowanie
Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZANIE PESTEK SŁONECZNIKA
Pestki słonecznika wsypać do miski, zalać wrzątkiem i moczyć 2 godziny. Następnie wyrzucić je na sitko i odsączyć.
PRZYGOTOWYWANIE WARZYW
Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki z łodyżek. Dymki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości 3 cm. Cukinię umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki długości 2 cm. Ząbek czosnku obrać.
MIKSOWANIE WARZYW NA KREM
Wszystkie składniki włożyć do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką)45 sekund/prędkość 10.
PRZEKŁADANIE KREMU DO SŁOIKA
Krem ziołowy włożyć do słoika i zamknąć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1732 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
216,5 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
6,1 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Kurek w ziołach
Doskonały pomysł na rybne danie – tuszki z kurka przyprawione ziołami i podane z bagietką oraz sałatą skuszą każdego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tradycyjny devolay
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Krem z młodej kapusty z jajkiem i boczkiem
Młoda kapusta, czyli jedna z królowych wiosny i gwiazda tego przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj ten pyszny krem, który podasz z jajkiem i smażonym boczkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak teriyaki z warzywami
Lubisz kuchnię japońską? Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj kurczaka w domowym, aromatycznym sosie teriyaki!

Jajeczne muffiny śniadaniowe
Pyszne, pełne protein i warzyw muffiny, które będą wspaniałym pomysłem na smaczne śniadanie. Przygotuj je i ciesz się tym prostym i sycącym posiłkiem.

3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.