przepis-na-kobiete.pl

Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza z grilla smakuje najlepiej: ma dymny aromat i zawsze pięknie się wypiecze! Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie własnego ciasta. Cała reszta jest już ekspresowa. A karczochy i szpinak to połączenie składników, do którego będziecie wracać!

Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem

Pizza z grilla smakuje najlepiej: ma dymny aromat i zawsze pięknie się wypiecze! Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie własnego ciasta. Cała reszta jest już ekspresowa. A karczochy i szpinak to połączenie składników, do którego będziecie wracać!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
drożdże suszone - 7 g
woda - 440 ml
sól morska - 2 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
karczoch serce - 400 g
mieszanka orzechów - 2 łyżki
bazylia świeża - 5 g
Szpinak Baby - 50 g
śmietana wegańska - 200 g
wegański ser, plastry - 45 g
mąka pszenna - 20 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
W dużej misce mieszamy drożdże z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na kilka minut, by zaczęły pracować.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD:
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Ciasto na spód wyrabiamy w robocie wielofunkcyjnym z końcówką haka lub ręcznie ok. 10 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji.
4.ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Blachę smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na ok. 4-5 części, z których formujemy w dłoniach kulki. Każdą kulkę delikatnie smarujemy oliwą i układamy na blasze, zachowując odstępy.
5.PIECZEMY SPODY PIZZY I WYKŁADAMY DODATKI:
Kulki wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy kolejno na blacie delikatnie oprószonym mąką tak, by uzyskać okrągłe placki. Placki wykładamy kolejno na ruszt rozgrzanego grilla, bezpośrednio nad ogień.
6.GRILLUJEMY I PODAJEMY PIZZĘ:
Zamykamy pokrywę grilla i pieczemy pizzę ok. 5 minut, aż ciasto się wypiecze, a ser rozpuści. Przed podaniem dekorujemy pizzę świeżą bazylią i orzechami.
Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W dużej misce mieszamy drożdże z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na kilka minut, by zaczęły pracować.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD

Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

3

WYRABIAMY CIASTO

Ciasto na spód wyrabiamy w robocie wielofunkcyjnym z końcówką haka lub ręcznie ok. 10 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji.

4

ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Blachę smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na ok. 4-5 części, z których formujemy w dłoniach kulki. Każdą kulkę delikatnie smarujemy oliwą i układamy na blasze, zachowując odstępy.

5

PIECZEMY SPODY PIZZY I WYKŁADAMY DODATKI

Kulki wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy kolejno na blacie delikatnie oprószonym mąką tak, by uzyskać okrągłe placki. Placki wykładamy kolejno na ruszt rozgrzanego grilla, bezpośrednio nad ogień.

6

GRILLUJEMY I PODAJEMY PIZZĘ

Zamykamy pokrywę grilla i pieczemy pizzę ok. 5 minut, aż ciasto się wypiecze, a ser rozpuści. Przed podaniem dekorujemy pizzę świeżą bazylią i orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2890,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

361,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

56,7 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy