przepis-na-kobiete.pl

Udka z warzywami z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Obiad dla dwóch osób w 30 minut? Przygotuj chrupiące udka kurczaka z bukietem aromatycznych warzyw.

Udka z warzywami z airfryera

Obiad dla dwóch osób w 30 minut? Przygotuj chrupiące udka kurczaka z bukietem aromatycznych warzyw.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak udko - 2 szt.
przyprawa do mięsa - 1 łyżeczka
brokuł - 0,5 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
tymianek świeży - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.MARYNOWANIE KURCZAKA:
Udka kurczaka nacieramy oliwą, czosnkiem, słodką papryką, tymiankiem i przyprawą Kania Natura. Odstawiamy na 10 minut.
2.PRZYGOTOWANIE WARZYW:
Brokuły dzielimy na różyczki, papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa mieszamy z odrobiną oliwy, solą i pieprzem.
3.UKŁADANIE W AIRFRYERZE:
Wykładamy kosz airfryera papierem do pieczenia. Układamy warzywa, a na nich zamarynowane udka kurczaka.
4.PIECZENIE:
Pieczemy z wykorzystaniem z programu „udka kurczaka”, czyli w 180°C i przez 25–30 minut, aż udka będą złociste, a warzywa miękkie i lekko przypieczone. Warto po 15 minutach przemieszać warzywa i obrócić udka na drugą stronę.
Udka z warzywami z airfryera

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNOWANIE KURCZAKA

Udka kurczaka nacieramy oliwą, czosnkiem, słodką papryką, tymiankiem i przyprawą Kania Natura. Odstawiamy na 10 minut.

2

PRZYGOTOWANIE WARZYW

Brokuły dzielimy na różyczki, papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa mieszamy z odrobiną oliwy, solą i pieprzem.

3

UKŁADANIE W AIRFRYERZE

Wykładamy kosz airfryera papierem do pieczenia. Układamy warzywa, a na nich zamarynowane udka kurczaka.

4

PIECZENIE

Pieczemy z wykorzystaniem z programu „udka kurczaka”, czyli w 180°C i przez 25–30 minut, aż udka będą złociste, a warzywa miękkie i lekko przypieczone. Warto po 15 minutach przemieszać warzywa i obrócić udka na drugą stronę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

748,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

374 kcal

🥑

Tłuszcz

14,7 g

🌾

Węglowodany

27 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy