przepis-na-kobiete.pl

Burgery z halloumi i sosem tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie

Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.

Burgery z halloumi i sosem tzatziki

Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

świeży koperek - 1 łyżka
natka pietruszki - 1 łyżka
ogórek - 1 szt.
jogurt grecki - 250 g
ser feta - 50 g
sok z cytryny - 1 łyżka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
ser halloumi - 225 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
bułeczka mleczna - 2 szt.
sałata lodowa - 4 liście
cebula czerwona - 2 plastry
papryka grillowana - 2 plastry
pomidor czerwony - 2 plastry

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI:
Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórka dokładnie myjemy, ścieramy na tarce, a następnie odkładamy na kilka minut i odciskamy z nadmiaru wody. Ser feta rozgniatamy w misce i dodajemy do niego pozostałe składniki sosu. Całość mieszamy.
2.SMAŻYMY HALLOUMI:
Halloumi kroimy tak, aby powstały dwa grube plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ser z obu stron na złoty kolor (po ok. 2-3 minuty z każdej strony).
3.PODGRZEWAMY BUŁKI I SKŁADAMY BURGERY:
Bułki mleczne przekrawamy na pół i podsmażamy od wewnętrznej strony. Następnie obie połówki smarujemy sosem tzatziki, a na dolnej części bułki układamy kolejno: liście sałaty, czerwoną cebulę, plastry pomidora i grillowanej papryki oraz halloumi. Całość przykrywamy górną połową bułki. Burgery podajemy od razu.
Burgery z halloumi i sosem tzatziki

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI

Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórka dokładnie myjemy, ścieramy na tarce, a następnie odkładamy na kilka minut i odciskamy z nadmiaru wody. Ser feta rozgniatamy w misce i dodajemy do niego pozostałe składniki sosu. Całość mieszamy.

2

SMAŻYMY HALLOUMI

Halloumi kroimy tak, aby powstały dwa grube plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ser z obu stron na złoty kolor (po ok. 2-3 minuty z każdej strony).

3

PODGRZEWAMY BUŁKI I SKŁADAMY BURGERY

Bułki mleczne przekrawamy na pół i podsmażamy od wewnętrznej strony. Następnie obie połówki smarujemy sosem tzatziki, a na dolnej części bułki układamy kolejno: liście sałaty, czerwoną cebulę, plastry pomidora i grillowanej papryki oraz halloumi. Całość przykrywamy górną połową bułki. Burgery podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1601,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

800,7 kcal

🥑

Tłuszcz

53,7 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

43,3 g

Podobne przepisy