przepis-na-kobiete.pl

Trufle z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Trufle z batatów

Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada deserowa - 100 g
daktyle suszone - 6 szt.
batat - 2 szt.
miód - 2 łyżki
płatki owsiane - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
kakao - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2.SCHŁADZAMY MASĘ NA TRUFLE:
Tak przygotowaną masę na trufle przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by lekko stwardniała.
3.FORMUJEMY TRUFLE:
Kakao przesypujemy na talerzyk. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtaczamy w kakao. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Trufle z batatów

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

2

SCHŁADZAMY MASĘ NA TRUFLE

Tak przygotowaną masę na trufle przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by lekko stwardniała.

3

FORMUJEMY TRUFLE

Kakao przesypujemy na talerzyk. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtaczamy w kakao. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce do 4 dni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1612,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

201,5 kcal

🥑

Tłuszcz

5,1 g

🌾

Węglowodany

39,1 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy