przepis-na-kobiete.pl

Tradycyjna maczanka krakowska • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Tradycyjna maczanka krakowska

Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
cebula - 1 kg
ząbek czosnku - 2 szt.
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4 ziarnka
kminek cały - 1 łyżka
kminek mielony - 1 łyżeczka
masło - 2 łyżki
smalec - 1 łyżka
sól - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 łyżeczka
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
bułka kajzerka - 8 szt.
ogórek kiszony - 4 szt.
chrzan - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Karkówkę nacieramy 1,5 łyżeczki soli, mielonym pieprzem i 1 łyżeczką mielonego kminku. Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek dość drobno siekamy.
2.OBSMAŻAMY KARKÓWKĘ:
Na dnie garnka rozgrzewamy olej i utrzymując duży ogień, smażymy karkówkę z każdej strony. Następnie mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy na czas smażenia cebuli.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
W garnku roztapiamy masło i smażymy cebulę, aż zacznie się rumienić i zmniejszy swoją objętość.
4.DUSIMY KARKÓWKĘ:
Do przesmażonej cebuli dodajemy karkówkę, czosnek, ziele angielskie, kminek w całości, ziarna pieprzu i liście laurowe. Doprawiamy pozostałą solą. Następnie danie podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień do minimum i nakładamy pokrywę. Mięso dusimy przez ok. 2 godziny, obracając je od czasu do czasu i w razie potrzeby dodając więcej wody. Gotowa karkówka powinna być bardzo miękka, niemal się rozpadać.
5.KOMPONUJEMY MACZANKĘ:
Gotowe mięso kroimy w dość grube plastry. Na każdą połówkę kajzerki nakładamy odrobinę sosu i odkładamy je na chwilę, aby nim nasiąkły. Następnie na spód bułek dodajemy cebulę i plastry mięsa. Każdą taką kanapkę przykrywamy górną częścią bułki.
Tradycyjna maczanka krakowska

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Karkówkę nacieramy 1,5 łyżeczki soli, mielonym pieprzem i 1 łyżeczką mielonego kminku. Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek dość drobno siekamy.

2

OBSMAŻAMY KARKÓWKĘ

Na dnie garnka rozgrzewamy olej i utrzymując duży ogień, smażymy karkówkę z każdej strony. Następnie mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy na czas smażenia cebuli.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ

W garnku roztapiamy masło i smażymy cebulę, aż zacznie się rumienić i zmniejszy swoją objętość.

4

DUSIMY KARKÓWKĘ

Do przesmażonej cebuli dodajemy karkówkę, czosnek, ziele angielskie, kminek w całości, ziarna pieprzu i liście laurowe. Doprawiamy pozostałą solą. Następnie danie podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień do minimum i nakładamy pokrywę. Mięso dusimy przez ok. 2 godziny, obracając je od czasu do czasu i w razie potrzeby dodając więcej wody. Gotowa karkówka powinna być bardzo miękka, niemal się rozpadać.

5

KOMPONUJEMY MACZANKĘ

Gotowe mięso kroimy w dość grube plastry. Na każdą połówkę kajzerki nakładamy odrobinę sosu i odkładamy je na chwilę, aby nim nasiąkły. Następnie na spód bułek dodajemy cebulę i plastry mięsa. Każdą taką kanapkę przykrywamy górną częścią bułki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3178 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,3 g

🌾

Węglowodany

38,8 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

30 g

Podobne przepisy