Pizzerinki portobello • przepis • składniki • przygotowanie
Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Z pieczarek wycinamy ogonki i drobno je siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Z bakłażana najpierw ścinamy skórę i kroimy ją w drobną kostkę.
SMAŻYMY BAKŁAŻAN
Miąższ bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i zostawiamy, nie mieszamy (bakłażan musi się mocno przesmażyć). Następnie dorzucamy część bakłażana ze skórą. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę prażymy.
DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Ogonki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Listki bazylii kroimy i także dodajemy do farszu, całość doprawiamy oregano. Chwilę smażymy, a następnie gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
SKRAPIAMY PIECZARKI OLIWĄ
Środek pieczarek skrapiamy niewielką ilością oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano.
SIEKAMY NERKOWCE
Orzechy nerkowca rozgniatamy nożem, a następnie lekko siekamy i dodajemy do farszu.
DODAJEMY SER FETA
Ser feta kruszymy, dodajemy do farszu i całość mieszamy. Faszerujemy pieczarki. Na wierzch farszu kładziemy dodatkowe kawałki sera feta.
PIECZEMY PIZZERINKI
Pieczarki układamy na gorącej blasze i pieczemy 10-15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1416,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
472,2 kcal
Tłuszcz
33,3 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
7,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cassata alla Siciliana
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.

Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.

Makowe ślimaczki
Tym razem Paweł w swojej cukierni zwija pyszne ślimaczki. Jest słodko i makowo!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa warzywna z kurczakiem i makaronem orzo
Czas na wypełnioną po brzegi warzywami pyszną zupę z makaronem orzo! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować z pomocą termorobota MC Smart! Ciesz się doskonałym połączeniem smaków marchewki, selera, pietruszki, pora i cebuli. Nie ma na co czekać – gotuj zupę!

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!

Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami
Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.