przepis-na-kobiete.pl

Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.

Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami

Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 40 g
jajko - 1 szt.
kakao - 1 łyżka
mąka pszenna - 100 g
sól - 1 szczypta
masło - 15 g
cukier puder - 25 g
ser mascarpone - 125 g
morela - 400 g
likier miętowy - 3 łyżeczki
śmietana 30% - 75 g
tarta czekolada, mleczna - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO:
80 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z cukrem, solą, żółtkiem, mąką i kakao. W razie potrzeby dodajemy 1–2 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Ciasto cienko rozwałkowujemy między dwiema warstwami folii spożywczej, a następnie wkładamy na 3–5 minut do zamrażarki. Ciastem wykładamy 6 natłuszczonych foremek do tartaletek z ruchomym dnem (o średnicy ok. 10 cm). Wstawiamy ponownie na ok. 30 minut do lodówki.
2.PIECZEMY TARTALETKI:
Ciasto kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszoną fasolą lub grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Papier i ziarna suszonej fasoli lub grochu usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy na kratce przez 10–15 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3.SZPRYCUJEMY KREM:
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i syropem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Krem wyciskamy na tartaletki. Morele myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Układamy w kształcie kwiatów. Posypujemy wiórkami czekolady.
Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

80 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy szybko z cukrem, solą, żółtkiem, mąką i kakao. W razie potrzeby dodajemy 1–2 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Ciasto cienko rozwałkowujemy między dwiema warstwami folii spożywczej, a następnie wkładamy na 3–5 minut do zamrażarki. Ciastem wykładamy 6 natłuszczonych foremek do tartaletek z ruchomym dnem (o średnicy ok. 10 cm). Wstawiamy ponownie na ok. 30 minut do lodówki.

2

PIECZEMY TARTALETKI

Ciasto kilka razy nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suszoną fasolą lub grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Papier i ziarna suszonej fasoli lub grochu usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy na kratce przez 10–15 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3

SZPRYCUJEMY KREM

Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i syropem. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Krem wyciskamy na tartaletki. Morele myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Układamy w kształcie kwiatów. Posypujemy wiórkami czekolady.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2286,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

381,1 kcal

🥑

Tłuszcz

24,2 g

🌾

Węglowodany

36,2 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy