Tort Bellini • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowny tort bez pieczenia? Poznaj przepis!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TORTU
Podłużne biszkopty wkładamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, biszkopty rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta. Masło roztapiamy. Mieszamy z rozdrobnionymi biszkoptami i cukrem wanilinowym. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowaną masę, dobrze dociskając. Biszkoptowy spód wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
500 g brzoskwiń obieramy ze skórki, owoce kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Jogurt mieszamy ze 100 g cukru, nasionami wydrążonymi z laski wanilii i 100 ml prosecco. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki kremu jogurtowego i mieszamy. Tak powstałą masę łączymy z pozostałym kremem. Wstawiamy na krótko do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy. Krem wykładamy na biszkoptowy spód. Rozsmarowujemy, aby wierzch był gładki i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc do stężenia.
DEKORUJEMY TORT
Pozostałe brzoskwinie pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Układamy na torcie. Pozostałe prosecco zagotowujemy z resztą cukru i glazurą do tortów zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tak przygotowaną glazurę studzimy przez 1 minutę, a następnie, począwszy od środka tortu, polewamy nią brzoskwinie na torcie. Pozostawiamy do stężenia, a następnie tort wyjmujemy z formy. Dekorujemy listkami melisy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4120 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
257,5 kcal
Tłuszcz
14,6 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.

Obiadowa sałatka z kukurydzą
To wyjątkowo prosta i ciekawa w smaku sałatka z kukurydzą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów.

Lody chałwowe z serka wiejskiego
Trzyskładnikowe lody chałwowe z dodatkową porcją białka w postaci serka wiejskiego. To pyszny deser w greckim stylu, idealny nie tylko na letni dzień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Wegetariańskie enchiladas
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!