przepis-na-kobiete.pl

Torcik wiśniowy • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Torcik wiśniowy

Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny

Składniki

czekolada biała - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
mleko - 150 ml
wanilia - 3 g
śmietana 30% - 400 ml
wino czerwone - 200 ml
wiśnia - 600 g
żelatyna - 5 g
sok z cytryny - 0,25 ml
woda - 50 ml
wiśniówka - 50 ml
cukier - 80 g
jajko - 3 szt.
masło - 1 łyżka
mąka pszenna tortowa - 80 g
mąka ziemniaczana - 45 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT:
Białka ubijamy na pianę, podczas tego stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy  do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
2.PIECZEMY BISZKOPT:
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO NASĄCZANIA:
Wodę z cukrem oraz sokiem z cytryny zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ponczu wlewamy wiśniówkę.
4.PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE W ŻELU:
Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Do garnka wsypujemy umyte i wydrylowane wiśnie, wlewamy wino, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy namoczoną żelatynę. Gdy wiśnie zmiękną, z mąki ziemniaczanej i pozostałych 50 ml wody robimy zawiesinę i wlewamy do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowane wiśnie w żelu dzielimy na dwie części.
5.PRZYGOTOWUJEMY MUS:
Żelatynę namaczamy w 50 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka zagotowujemy z nasionkami z laski wanilii. Do gorącego mleka dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i stopniowo łączymy z wcześniej przygotowaną masą z białej czekolady (małymi porcjami dodając śmietankę do masy).
6.PRZEKŁADAMY BISZKOPT WIŚNIAMI:
Wystudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając z niego górną warstwę. Umieszczamy go w czystej tortownicy (w której był pieczony). Za pomocą pędzla skrapiamy biszkopt ponczem. Na środku biszkoptu rozkładamy pierwszą warstwę wiśni w żelu, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
7.DODAJEMY MUS:
Wyjmujemy z lodówki, przygotowujemy mus waniliowy z białą czekoladą, a następnie przekładamy go na biszkopt z wiśniami. Dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny do całkowitego zestalenia się musu. Gdy mus będzie zestalony, układamy na nim ponownie wiśnie, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Czekoladę mleczną grubo siekamy i posypujemy nią krawędź tortu. Dekorujemy świeżymi wiśniami.
Torcik wiśniowy

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Białka ubijamy na pianę, podczas tego stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy  do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

2

PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO NASĄCZANIA

Wodę z cukrem oraz sokiem z cytryny zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ponczu wlewamy wiśniówkę.

4

PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE W ŻELU

Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Do garnka wsypujemy umyte i wydrylowane wiśnie, wlewamy wino, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy namoczoną żelatynę. Gdy wiśnie zmiękną, z mąki ziemniaczanej i pozostałych 50 ml wody robimy zawiesinę i wlewamy do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowane wiśnie w żelu dzielimy na dwie części.

5

PRZYGOTOWUJEMY MUS

Żelatynę namaczamy w 50 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka zagotowujemy z nasionkami z laski wanilii. Do gorącego mleka dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i stopniowo łączymy z wcześniej przygotowaną masą z białej czekolady (małymi porcjami dodając śmietankę do masy).

6

PRZEKŁADAMY BISZKOPT WIŚNIAMI

Wystudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając z niego górną warstwę. Umieszczamy go w czystej tortownicy (w której był pieczony). Za pomocą pędzla skrapiamy biszkopt ponczem. Na środku biszkoptu rozkładamy pierwszą warstwę wiśni w żelu, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

7

DODAJEMY MUS

Wyjmujemy z lodówki, przygotowujemy mus waniliowy z białą czekoladą, a następnie przekładamy go na biszkopt z wiśniami. Dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny do całkowitego zestalenia się musu. Gdy mus będzie zestalony, układamy na nim ponownie wiśnie, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Czekoladę mleczną grubo siekamy i posypujemy nią krawędź tortu. Dekorujemy świeżymi wiśniami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4279,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

356,6 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

46,6 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy