przepis-na-kobiete.pl

Tonic espresso • przepis • składniki • przygotowanie

Tonic espresso to harmonijne połączenie świeżo parzonej kawy z orzeźwiającym smakiem toniku, które cieszy swoim egzotycznym smakiem. Napój ten ochoczo pijany jest w modnych kawiarniach i restauracjach, ale z nami bez trudu przyrządzisz go w domu! Jak przygotować odświeżającą kawę z tonikiem? Odkryj nasz przepis na ten modny napój!

Tonic espresso

Tonic espresso to harmonijne połączenie świeżo parzonej kawy z orzeźwiającym smakiem toniku, które cieszy swoim egzotycznym smakiem. Napój ten ochoczo pijany jest w modnych kawiarniach i restauracjach, ale z nami bez trudu przyrządzisz go w domu! Jak przygotować odświeżającą kawę z tonikiem? Odkryj nasz przepis na ten modny napój!

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

espresso - 60 ml
tonik - 150 ml
lód - 5 szt.
cytryna - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WSYPUJEMY LÓD:
Do wysokiej szklanki wsyp lód, tak aby wypełnił co najmniej ¾ jej powierzchni.
2.WLEWAMY TONIC:
Wlej tonic do szklanki, a następnie delikatnie zamieszaj. Poczekaj chwilę, aż przestanie się nadmiernie pienić oraz gazować.
3.KROIMY CYTRYNĘ:
Cytrynę starannie umyj, a najlepiej sparz we wrzątku. Przekrój ją wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plasterki.
4.WLEWAMY ESPRESSO DO SZKLANKI:
Przelej espresso do dzbanuszka, a następnie wlej powoli do szklanki wprost na kostki lodu. Przelanie kawy do dzbanuszka z dziubkiem pozwoli Ci zachować większą kontrolę nad strumieniem i uniknąć spienienia napoju.
5.OZDABIAMY TONIC ESPRESSO:
Do gotowego, warstwowego tonic espresso wrzuć 1-2 plastry cytryny, a następnie ozdób słomką i już - pyszny napój jest gotowy do picia!
Tonic espresso

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WSYPUJEMY LÓD

Do wysokiej szklanki wsyp lód, tak aby wypełnił co najmniej ¾ jej powierzchni.

2

WLEWAMY TONIC

Wlej tonic do szklanki, a następnie delikatnie zamieszaj. Poczekaj chwilę, aż przestanie się nadmiernie pienić oraz gazować.

3

KROIMY CYTRYNĘ

Cytrynę starannie umyj, a najlepiej sparz we wrzątku. Przekrój ją wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plasterki.

4

WLEWAMY ESPRESSO DO SZKLANKI

Przelej espresso do dzbanuszka, a następnie wlej powoli do szklanki wprost na kostki lodu. Przelanie kawy do dzbanuszka z dziubkiem pozwoli Ci zachować większą kontrolę nad strumieniem i uniknąć spienienia napoju.

5

OZDABIAMY TONIC ESPRESSO

Do gotowego, warstwowego tonic espresso wrzuć 1-2 plastry cytryny, a następnie ozdób słomką i już - pyszny napój jest gotowy do picia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

93,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

93,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,5 g

🌾

Węglowodany

26,3 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

1,5 g

Podobne przepisy