przepis-na-kobiete.pl

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką • przepis • składniki • przygotowanie

Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką

Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 150 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
cebula dymka - 1 szt.
kapar - 150 g
masło - 150 g
miód - 1 łyżka
marchew - 600 g
pieprz biały - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
mięso wieprzowe schab - 1 kg
parmezan tarty - 40 g
szynka szwarcwaldzka - 200 g
szałwia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII:
spożywczej tłuczek Przygotuj wcześniej Masło mocno zmróź w lodówce.
2.PRZYGOTOWANIE BŁONKĘ NA:
brzegach umytych i osuszonych plastrów schabu nacinamy nożem w kilku miejscach, plastry układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka (na grubość około 0,5 cm).
3.KAŻDY PLASTEREK SCHABU:
doprawiamy białym mielonym pieprzem i posypujemy odrobiną startej na tarce skórki z cytryny.
4.NA KAŻDYM KAWAŁKU:
schabu układamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, na szynkę nakładamy listek szałwii.
5.ZA POMOCĄ WYKAŁACZKI:
przytwierdzamy listek szałwii oraz szynkę do każdego plasterka schabu.
6.MARCHEWKI OBIERAMY, PRZEKRAWAMY:
wzdłuż na pół i blanszujemy, a następnie przekładamy do miseczki.
7.DOPRAWIAMY ODROBINĄ BIAŁEGO,:
mielonego pieprzu oraz soli, posypujemy niewielką ilością startej skórki z cytryny, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy kilka listków szałwii.
8.TAK PRZYGOTOWANĄ MARCHEWKĘ:
wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową z niewielką ilością oleju słonecznikowego i podsmażamy z każdej strony (do marchewki możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem, przekrojoną na pół wzdłuż).
9.PATELNIĘ GRILLOWĄ Z:
marchewką odstawiamy na bok.
10.NA DRUGIEJ, BARDZO:
rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego smażymy kawałki schabu.
11.SCHAB KŁADZIEMY NA:
patelnię stroną z szynką i szałwią do dołu.
12.SALTIMBOCCE SMAŻYMY NA:
dużym ogniu z jednej i drugiej strony.
13.PO OKOŁO 2-3:
minutach kawałki schabu zdejmujemy z patelni.
14.NA TĘ SAMĄ:
patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy mały kawałek masła oraz pokrojony w plastry czosnek.
15.CZOSNEK SMAŻYMY PRZEZ:
chwilę, następnie na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy startą skórkę z cytryny.
16.PO OKOŁO 3:
minutach, kiedy wino się zredukuje do połowy objętości, do sosu dodajemy pozostałą część zmrożonego masła, cały czas mieszając.
17.NASTĘPNIE DO SOSU:
dodajemy kapary.
18.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
chwilę podgotowujemy.
19.JESZCZE GORĄCĄ MARCHEWKĘ:
na patelni grillowej posypujemy serem parmigiano reggiano i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
20.DO PRZYGOTOWANEGO SOSU:
na chwilę wkładamy saltimbocce, żeby przeszła jego aromatem.
21.DO SOSU Z:
saltimbocca dodajemy niewielką ilość miodu.
22.
CHWILĘ PODGRZEWAMY.
23.JAK PODAWAĆ MARCHEWKĘ:
wykładamy na talerz, na marchewce układamy saltimboccę, następnie całość polewamy sosem. DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI: szałwii.
Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII

spożywczej tłuczek Przygotuj wcześniej Masło mocno zmróź w lodówce.

2

PRZYGOTOWANIE BŁONKĘ NA

brzegach umytych i osuszonych plastrów schabu nacinamy nożem w kilku miejscach, plastry układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka (na grubość około 0,5 cm).

3

KAŻDY PLASTEREK SCHABU

doprawiamy białym mielonym pieprzem i posypujemy odrobiną startej na tarce skórki z cytryny.

4

NA KAŻDYM KAWAŁKU

schabu układamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, na szynkę nakładamy listek szałwii.

5

ZA POMOCĄ WYKAŁACZKI

przytwierdzamy listek szałwii oraz szynkę do każdego plasterka schabu.

6

MARCHEWKI OBIERAMY, PRZEKRAWAMY

wzdłuż na pół i blanszujemy, a następnie przekładamy do miseczki.

7

DOPRAWIAMY ODROBINĄ BIAŁEGO,

mielonego pieprzu oraz soli, posypujemy niewielką ilością startej skórki z cytryny, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy kilka listków szałwii.

8

TAK PRZYGOTOWANĄ MARCHEWKĘ

wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową z niewielką ilością oleju słonecznikowego i podsmażamy z każdej strony (do marchewki możemy dodać dymkę ze szczypiorkiem, przekrojoną na pół wzdłuż).

9

PATELNIĘ GRILLOWĄ Z

marchewką odstawiamy na bok.

10

NA DRUGIEJ, BARDZO

rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego smażymy kawałki schabu.

11

SCHAB KŁADZIEMY NA

patelnię stroną z szynką i szałwią do dołu.

12

SALTIMBOCCE SMAŻYMY NA

dużym ogniu z jednej i drugiej strony.

13

PO OKOŁO 2-3

minutach kawałki schabu zdejmujemy z patelni.

14

NA TĘ SAMĄ

patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy mały kawałek masła oraz pokrojony w plastry czosnek.

15

CZOSNEK SMAŻYMY PRZEZ

chwilę, następnie na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy startą skórkę z cytryny.

16

PO OKOŁO 3

minutach, kiedy wino się zredukuje do połowy objętości, do sosu dodajemy pozostałą część zmrożonego masła, cały czas mieszając.

17

NASTĘPNIE DO SOSU

dodajemy kapary.

18

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

chwilę podgotowujemy.

19

JESZCZE GORĄCĄ MARCHEWKĘ

na patelni grillowej posypujemy serem parmigiano reggiano i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.

20

DO PRZYGOTOWANEGO SOSU

na chwilę wkładamy saltimbocce, żeby przeszła jego aromatem.

21

DO SOSU Z

saltimbocca dodajemy niewielką ilość miodu.

22

CHWILĘ PODGRZEWAMY.

23

JAK PODAWAĆ MARCHEWKĘ

wykładamy na talerz, na marchewce układamy saltimboccę, następnie całość polewamy sosem. DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI: szałwii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2508,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

627,1 kcal

🥑

Tłuszcz

48,9 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

19 g

💪

Białko

19 g

Podobne przepisy

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl