Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru • przepis • składniki • przygotowanie
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ
Namoczone daktyle przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką jednolitą masę. Wodę z daktyli odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY
Do dużej miski przekładamy pastę z orzechów arachidowych, kakao, 100 g masy daktylowej. Mielemy płatki owsiane i dodajemy do miski. Całość mieszamy szpatułką. Jeśli spód będzie zbyt suchy – dodajemy wodę z daktyli.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Napój sojowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do napoju. Gdy napój się zagotuje, dodajemy płatki owsiane. Chwilę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
DEKORUJEMY TARTĘ
Na wierzch tarty wykładamy orzeszki ziemne i lekko je dociskamy. Pozostałą masę daktylową przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy nią tartę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6251,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
390,7 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
48,2 g
Błonnik
11,9 g
Białko
11,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Sałatka z kiełkami fasoli
Sałatka z kiełkami fasoli - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto cukiniowo-makowe
Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!

Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!

Kaszubski miodowy kuch
Kuchnia regionalna kryje w sobie wiele dobrych smaków. Kaszubski miodowy kuch to jeden z nich! Jeśli spróbujesz raz, będziesz wracać wielokrotnie. Przekonaj się!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!