przepis-na-kobiete.pl

Tajskie curry z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Orientalne aromaty, wyrazisty sos i pyszne krewetki, to przepis na wyśmienite tajskie curry z krewetkami. Przygotujecie je szybko, a smak potrawy z pewnością Was nie zawiedzie. Sprawdźcie ten prosty w przygotowaniu przepis!

Tajskie curry z krewetkami

Orientalne aromaty, wyrazisty sos i pyszne krewetki, to przepis na wyśmienite tajskie curry z krewetkami. Przygotujecie je szybko, a smak potrawy z pewnością Was nie zawiedzie. Sprawdźcie ten prosty w przygotowaniu przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czerwona pasta curry - 50 g
mleczko kokosowe - 400 g
woda - 200 ml
sos rybny - 30 ml
cukier - 15 g
suszone liście kaffiru - 4 szt.
pomidorki koktajlowe - 250 g
krewetki mrożone - 250 g
papryka czerwona - 1 szt.
bazylia świeża -
sok z limonki - 40 ml
ryż jaśminowy -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY POMIDORKI:
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
2.SMAŻYMY PASTĘ CURRY:
Do miski do mieszania termorobota MC Smart wkładamy koszyczek. Na wkład z ostrzami zakładamy mieszadełko. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy, używającprogramu „przypiekanie” / czas: 2 minuty / temperatura: 120°C / obroty: 1.
3.GOTUJEMY RYŻ:
W międzyczasie gotujemy ryż jaśminowy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Następnie dodajemy do wszystkiego mleko kokosowe, wodę, sos rybny, cukier oraz suszone liście kaffiru i gotujemy sos, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 20 minut / temperatura: 100°C / obroty: 1.Kroimy paprykę w paski i dodajemy ją wraz z krewetkami oraz pomidorkami koktajlowymi. Nadal gotujemy sos, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 8 minut / temperatura: 100°C / obroty: 1. Po tym czasie dodajemy do sosu liście świeżej bazylii i sok z limonki. Zmieniamy parametryprogramu „własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty: 1i gotujemy dalej.
5.PODAJEMY DANIE:
Gotowe curry podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem jaśminowym.
Tajskie curry z krewetkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY POMIDORKI

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

2

SMAŻYMY PASTĘ CURRY

Do miski do mieszania termorobota MC Smart wkładamy koszyczek. Na wkład z ostrzami zakładamy mieszadełko. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy, używającprogramu „przypiekanie” / czas: 2 minuty / temperatura: 120°C / obroty: 1.

3

GOTUJEMY RYŻ

W międzyczasie gotujemy ryż jaśminowy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Następnie dodajemy do wszystkiego mleko kokosowe, wodę, sos rybny, cukier oraz suszone liście kaffiru i gotujemy sos, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 20 minut / temperatura: 100°C / obroty: 1.Kroimy paprykę w paski i dodajemy ją wraz z krewetkami oraz pomidorkami koktajlowymi. Nadal gotujemy sos, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 8 minut / temperatura: 100°C / obroty: 1. Po tym czasie dodajemy do sosu liście świeżej bazylii i sok z limonki. Zmieniamy parametryprogramu „własne ustawienia” / czas: 2 minuty / temperatura: 100°C / obroty: 1i gotujemy dalej.

5

PODAJEMY DANIE

Gotowe curry podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem jaśminowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1159,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

386,6 kcal

🥑

Tłuszcz

25,8 g

🌾

Węglowodany

19,6 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

18,6 g

Podobne przepisy