przepis-na-kobiete.pl

Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli • przepis • składniki • przygotowanie

Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.

Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli

Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

papryczka jalapeno - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kminek cały - 2 łyżki
kolba kukurydzy - 2 szt.
polędwica wieprzowa - 2 szt.
ocet winny, biały - 2 łyżki
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
kolendra świeża - 25 g
miód - 4 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
sok z limonki - 20 ml
sok z pomarańczy - 125 ml
sól - 1 szczypta
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ BLACHĘ:
do pieczenia patelnię grillową pędzelek folię aluminiową patyczki do szaszłyków rozgrzej piekarnik do 180°C (góra/dół) * Bardzo ostre danie Kukurydza Obrane kolby kukurydzy kroimy na pół, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków i gotujemy w dużej ilości osolonej wody pod przykryciem przez mniej więcej 20-30 minut.
2.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu połówki kolb kukurydzy hartujemy zimną wodą.
3.SOS 1 ŁYŻKĘ:
oleju rzepakowego podgrzewamy w niedużym garnku, na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek i pokrojone papryczki jalapeno (jeśli preferujesz niezbyt ostre potrawy, zmniejsz ilość dodanych papryczek jalapeno).
4.CAŁOŚĆ MIESZAMY, PODSMAŻAMY:
przez mniej więcej minutę.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIAŻDŻONY:
w moździerzu pieprz, sok z 1 pomarańczy, sok z 1 limonki i biały ocet winny, całość chwilę podgotowujemy.
6.NASTĘPNIE DODAJEMY:
miód.
7.SOS W GARNKU:
często mieszamy, redukujemy na małym ogniu (sos powinien zredukować się o połowę) i zdejmujemy z ognia.
8.POLĘDWICZKI KMINEK PRAŻYMY:
na patelni grillowej (często przerzucając kminek na patelni, prażymy do momentu, aż kminek zacznie delikatnie strzelać), uprażony kminek przerzucamy do moździerza razem z 1 łyżeczką soli i ucieramy, następnie odstawiamy.
9.POLĘDWICZKI MYJEMY I:
osuszamy, kroimy na pół, obtaczamy w kminku i w soli.
10.POLĘDWICZKI GRILLUJEMY NA:
patelni grillowej z obu stron, następnie przekładamy je z patelni na kratkę z piekarnika położoną na blaszce do pieczenia i smarujemy sosem z jalapeno.
11.POLĘDWICZKI WKŁADAMY DO:
piekarnika na 10-15 minut.
12.PO TYM CZASIE:
wyjmujemy polędwiczki z piekarnika, odstawiamy na chwilę, przykrywając je folią aluminiową.
13.NA PATELNIĘ GRILLOWĄ:
wylewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, grillujemy z obu stron wcześniej ugotowane i zahartowane połówki kolb kukurydzy.
14.JAK PODAWAĆ TALERZE,:
na których będziemy podawać danie, smarujemy niewielką ilością sosu za pomocą pędzelka.
15.POLĘDWICZKI KROIMY NA:
ukos na mniejsze kawałki, układamy na talerzu, obok kładziemy połówki kolb kukurydzy.
16.KOLBY KUKURYDZY SMARUJEMY:
masłem za pomocą pędzelka i solimy.
17.DANIE DEKORUJEMY POSIEKANĄ:
kolendrą.
Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ BLACHĘ

do pieczenia patelnię grillową pędzelek folię aluminiową patyczki do szaszłyków rozgrzej piekarnik do 180°C (góra/dół) * Bardzo ostre danie Kukurydza Obrane kolby kukurydzy kroimy na pół, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków i gotujemy w dużej ilości osolonej wody pod przykryciem przez mniej więcej 20-30 minut.

2

PO UPŁYWIE TEGO

czasu połówki kolb kukurydzy hartujemy zimną wodą.

3

SOS 1 ŁYŻKĘ

oleju rzepakowego podgrzewamy w niedużym garnku, na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek i pokrojone papryczki jalapeno (jeśli preferujesz niezbyt ostre potrawy, zmniejsz ilość dodanych papryczek jalapeno).

4

CAŁOŚĆ MIESZAMY, PODSMAŻAMY

przez mniej więcej minutę.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIAŻDŻONY

w moździerzu pieprz, sok z 1 pomarańczy, sok z 1 limonki i biały ocet winny, całość chwilę podgotowujemy.

6

NASTĘPNIE DODAJEMY

miód.

7

SOS W GARNKU

często mieszamy, redukujemy na małym ogniu (sos powinien zredukować się o połowę) i zdejmujemy z ognia.

8

POLĘDWICZKI KMINEK PRAŻYMY

na patelni grillowej (często przerzucając kminek na patelni, prażymy do momentu, aż kminek zacznie delikatnie strzelać), uprażony kminek przerzucamy do moździerza razem z 1 łyżeczką soli i ucieramy, następnie odstawiamy.

9

POLĘDWICZKI MYJEMY I

osuszamy, kroimy na pół, obtaczamy w kminku i w soli.

10

POLĘDWICZKI GRILLUJEMY NA

patelni grillowej z obu stron, następnie przekładamy je z patelni na kratkę z piekarnika położoną na blaszce do pieczenia i smarujemy sosem z jalapeno.

11

POLĘDWICZKI WKŁADAMY DO

piekarnika na 10-15 minut.

12

PO TYM CZASIE

wyjmujemy polędwiczki z piekarnika, odstawiamy na chwilę, przykrywając je folią aluminiową.

13

NA PATELNIĘ GRILLOWĄ

wylewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, grillujemy z obu stron wcześniej ugotowane i zahartowane połówki kolb kukurydzy.

14

JAK PODAWAĆ TALERZE,

na których będziemy podawać danie, smarujemy niewielką ilością sosu za pomocą pędzelka.

15

POLĘDWICZKI KROIMY NA

ukos na mniejsze kawałki, układamy na talerzu, obok kładziemy połówki kolb kukurydzy.

16

KOLBY KUKURYDZY SMARUJEMY

masłem za pomocą pędzelka i solimy.

17

DANIE DEKORUJEMY POSIEKANĄ

kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2033,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

508,3 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

55 g

💪

Białko

55 g

Podobne przepisy

Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl