przepis-na-kobiete.pl

Tabbouleh z komosą ryżową • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!

Tabbouleh z komosą ryżową

Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
ziele angielskie mielone - 1 łyżeczka
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 120 ml
natka pietruszki - 80 g
rukola - 40 g
rzodkiewka - 170 g
sok z cytryny - 3 łyżki
sól himalajska - 1 szczypta
szczypior cebuli - 48 g
komosa ryżowa (quinoa) - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ:
Komosę płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 przez ok. 10-15 minut do momentu, aż na ziarnach pojawią się białe sprężynki. Studzimy.
2.KROIMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżki. Ugotowaną komosę łączymy w misce z ogórkiem, pomidorem, cebulą i rzodkiewką, pokrojonymi w kostkę.
3.DOPRAWIAMY TABBOULEH:
Sałatkę doprawiamy oliwą z oliwek, solą himalajską, pieprzem i mielonym zielem angielskim. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszamy składniki.
Tabbouleh z komosą ryżową

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KOMOSĘ RYŻOWĄ

Komosę płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 przez ok. 10-15 minut do momentu, aż na ziarnach pojawią się białe sprężynki. Studzimy.

2

KROIMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżki. Ugotowaną komosę łączymy w misce z ogórkiem, pomidorem, cebulą i rzodkiewką, pokrojonymi w kostkę.

3

DOPRAWIAMY TABBOULEH

Sałatkę doprawiamy oliwą z oliwek, solą himalajską, pieprzem i mielonym zielem angielskim. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszamy składniki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1614 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

322,8 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

35,4 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy