przepis-na-kobiete.pl

Szybka kapusta po grecku • przepis • składniki • przygotowanie

Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Szybka kapusta po grecku

Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kapusta włoska - 800 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oliwki zielone - 50 g
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
mięso mielone wołowe - 400 g
ryż długoziarnisty - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KAPUSTĘ OCZYSZCZAMY I:
kroimy w poprzek na paski o szerokości 2 cm.
2.CEBULĘ I CZOSNEK:
siekamy.
3.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek wraz z mięsem.
4.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
5.DODAJEMY PASKI KAPUSTY:
i smażymy przez 3-4 minuty, mieszając.
6.ZALEWAMY GORĄCYM BULIONEM,:
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut.
7.RYŻ GOTUJEMY W:
400 ml wrzącej, osolonej wody przez 15-20 minut.
8.OLIWKI OSĄCZAMY, KROIMY:
na pół i dodajemy do kapusty, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
9.FETĘ ŚCIERAMY NA:
tarce.
10.KAPUSTĘ PODAJEMY Z:
ryżem, posypujemy fetą.
11.ZAMIAST FETY DO:
kapusty pasuje również sos tzatziki.
Szybka kapusta po grecku

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KAPUSTĘ OCZYSZCZAMY I

kroimy w poprzek na paski o szerokości 2 cm.

2

CEBULĘ I CZOSNEK

siekamy.

3

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek wraz z mięsem.

4

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

5

DODAJEMY PASKI KAPUSTY

i smażymy przez 3-4 minuty, mieszając.

6

ZALEWAMY GORĄCYM BULIONEM,

doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut.

7

RYŻ GOTUJEMY W

400 ml wrzącej, osolonej wody przez 15-20 minut.

8

OLIWKI OSĄCZAMY, KROIMY

na pół i dodajemy do kapusty, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

9

FETĘ ŚCIERAMY NA

tarce.

10

KAPUSTĘ PODAJEMY Z

ryżem, posypujemy fetą.

11

ZAMIAST FETY DO

kapusty pasuje również sos tzatziki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2202,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

550,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21 g

🌾

Węglowodany

59,3 g

🥬

Błonnik

32,2 g

💪

Białko

32,2 g

Podobne przepisy