przepis-na-kobiete.pl

Szparagowe paluszki w cieście filo • przepis • składniki • przygotowanie

Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.

Szparagowe paluszki w cieście filo

Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto filo - 4 szt.
masło - 4 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól himalajska - 1,5 łyżeczki
szparagi zielone - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FILO:
Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół – tak by uzyskać długi prostokąt ciasta.
2.OWIJAMY SZPARAGI CIASTEM FILO:
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na krótszym brzegu ciasta filo układamy pojedynczy szparag i zawijamy go ok. 2-3 razy. Odkrawamy.
3.PIECZEMY SZPARAGI:
Paluszki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Z wierzchu oprószamy solą i słodką papryką.
Szparagowe paluszki w cieście filo

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FILO

Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół – tak by uzyskać długi prostokąt ciasta.

2

OWIJAMY SZPARAGI CIASTEM FILO

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na krótszym brzegu ciasta filo układamy pojedynczy szparag i zawijamy go ok. 2-3 razy. Odkrawamy.

3

PIECZEMY SZPARAGI

Paluszki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Z wierzchu oprószamy solą i słodką papryką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

831 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8 g

🌾

Węglowodany

13,8 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy