Szaszłyki z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
W misce wymieszaj oliwę wraz z wszystkimi przyprawami. Rozmaryn porwij na mniejsze części i wrzuć do miski. Obierz czosnek z łupiny i przeciśnij go przez praskę wprost do miski. Dodaj musztardę, a potem dokładnie wymieszaj całość trzepaczką.
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka oczyść (a najlepiej umyj) i usuń z niego wszystkie żyłki. Pokrój go wzdłuż w paski, a następnie każdy pasek na kilka większych części. Kawałki kurczaka wrzuć do miski i starannie wymieszaj, tak aby marynata dokładnie pokryła całą jego powierzchnię. Miskę schowaj do lodówki na 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Papryki i cukinię umyj, a następnie osusz. Obie cebule obierz, potem przekrój na pół, a każdą połowę ponownie na pół (w poprzek). Cukinię pokrój w plastry, a paprykę na nieco większe kawałki.
KROIMY BOCZEK
Boczek pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki, aby nie odstawały rozmiarem od wielkości innych składników.
NADZIEWAMY SZASZŁYKI
Na patyk nadziej paprykę, kawałek boczku, kawałek białej cebuli, paprykę, cukinię oraz czerwoną cebulę i kurczaka. Czynność powtarzaj do momentu, w którym na patyku zostanie tylko ok. 1,5 cm miejsca. Szaszłyk ułóż na wyciągniętej z pieca blasze z rusztem wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno nadziewaj wszystkie patyczki, aż skończą Ci się składniki, a potem posyp szaszłyki przyprawą do grilla.
PIECZEMY SZASZŁYKI
Włóż ruszt z szaszłykami do piekarnika i piecz przez ok. 7-8 minut w trybie góra-dół, a potem ustaw piekarnik na funkcję grilla. Piecz szaszłyki przez następne 12 minut. Staraj się kontrolować stopień wypieczenia szaszłyków, aby uniknąć ich nadmiernego przypalenia i wysuszenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2829,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
471,6 kcal
Tłuszcz
28,4 g
Węglowodany
23,9 g
Błonnik
10,3 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Znudziły Ci się kanapki na drugie śniadanie? Przygotuj pyszne tortille z kurczakiem i kolorowymi świeżymi warzywami!

KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na świetną kanapkę z kozim twarożkiem, suszonymi pomidorami i pesto z rukoli. Idealna propozycja na drugie śniadanie!

Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!

Babka drożdżowa z lukrem
Idealne uzupełnienie każdej herbaty i kawy w miłym gronie. Przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami i słodkim lukrem.

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
Niewiele składników – fantastyczny smak! Dzięki prostej sałatce pomidorowej wg przepisu Kingi przywołasz letnie wspomnienia i skorzystasz z sezonu na te wspaniałe produkty! Spróbuj koniecznie.

Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.