przepis-na-kobiete.pl

Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe • przepis • składniki • przygotowanie

Poczuj zapach Świąt, dzięki świątecznemu ciastu według pomysłu Borysa Szyca!

Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Poczuj zapach Świąt, dzięki świątecznemu ciastu według pomysłu Borysa Szyca!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 250 g
czekolada gorzka - 150 g
jajko - 4 szt.
mąka pszenna pełnoziarnista - 350 g
pomarańcza - 1 szt.
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cukier puder - 1 szczypta
margaryna - 50 g
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.BLASZKĘ SMARUJEMY ODROBINĄ MARGARYNY:
i oprószamy mąką. W garnku rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Studzimy. Jajka oraz cukier ucieramy mikserem na puszystą masę. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.MĄKĘ WYMIESZANĄ Z SODĄ:
przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy wiórki czekoladowe oraz skórkę startą z umytych i sparzonych pomarańczy (2 małych lub 1 dużej). Z miąższu wyciskamy sok do osobnego naczynia.
3.DO MASY JAJECZNEJ STOPNIOWO:
dodajemy mieszankę z mąką. Miksujemy na średnich obrotach, powoli dolewając ostudzoną margarynę oraz sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 45-55 minut.
Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLASZKĘ SMARUJEMY ODROBINĄ MARGARYNY

i oprószamy mąką. W garnku rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Studzimy. Jajka oraz cukier ucieramy mikserem na puszystą masę. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2

MĄKĘ WYMIESZANĄ Z SODĄ

przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy wiórki czekoladowe oraz skórkę startą z umytych i sparzonych pomarańczy (2 małych lub 1 dużej). Z miąższu wyciskamy sok do osobnego naczynia.

3

DO MASY JAJECZNEJ STOPNIOWO

dodajemy mieszankę z mąką. Miksujemy na średnich obrotach, powoli dolewając ostudzoną margarynę oraz sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 45-55 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4928,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

410,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

50 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy