przepis-na-kobiete.pl

Krokiety z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie

Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Krokiety z mięsem

Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 450 g
woda gazowana - 300 ml
mleko - 250 ml
mięso mielone wołowe - 500 g
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 10 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
W dużej misce mieszamy mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną oraz sól. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być lejące, ale niezbyt wodniste. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy do niego trochę mąki, a jeśli zbyt gęste, dolewamy mleka.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, a potem wlewamy na nią chochelkę ciasta. Rozlewamy ciasto na powierzchni patelni, aby naleśnik był dość cienki. Smażymy naleśnika, a gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę. Gotowego naleśnika przekładamy na talerz.Smażymy następnego naleśnika. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto. Patelnię myjemy i osuszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Czosnek, cebulę oraz marchewkę starannie obieramy. Wszystkie warzywa drobno siekamy.
4.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek oraz marchewkę, aż staną się miękkie.
5.DODAJEMY MIĘSO:
Dodajemy mięso mielone, mieszamy z resztą składników. Smażymy, mieszając, aż mięso całkowicie zmieni kolor i lekko się zrumieni.
6.DOPRAWIAMY FARSZ:
Dodajemy sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Na koniec smażenia na patelni powinno zostać niewiele płynu, ale farsz nie powinien być też zupełnie suchy. Odstawiamy patelnię na bok do wystudzenia.
7.DODAJEMY JAJKA I BUŁKĘ TARTĄ:
Do wystudzonego farszu dodajemy jajka i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
8.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ:
Na pierwszy talerz wsypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a do miski wbijamy jajka.
9.NADZIEWAMY NALEŚNIKI:
Układamy naleśnika na desce do krojenia, nakładamy na jego środek ok. 2 łyżki farszu i delikatnie go rozsmarowujemy, pozostawiając ok. 2-centymetrowy wolny brzeg. Boki oraz podstawę zawijamy do środka, a potem rolujemy krokieta. Czynność powtarzamy ze wszystkimi naleśnikami.
10.PANIERUJEMY KROKIETY:
Każdego krokieta zanurzamy najpierw w mące, a potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Opanierowujemy tak wszystkie krokiety.
11.SMAŻYMY KROKIETY:
Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy krokiety na złocisty kolor z każdej strony.
12.ODSĄCZAMY KROKIETY Z NADMIARU TŁUSZCZU:
Gdy krokiety będą gotowe, ściągamy je z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z ulubionym sosem, np. ketchupem. Smacznego!
Krokiety z mięsem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

W dużej misce mieszamy mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną oraz sól. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być lejące, ale niezbyt wodniste. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy do niego trochę mąki, a jeśli zbyt gęste, dolewamy mleka.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, a potem wlewamy na nią chochelkę ciasta. Rozlewamy ciasto na powierzchni patelni, aby naleśnik był dość cienki. Smażymy naleśnika, a gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę. Gotowego naleśnika przekładamy na talerz.Smażymy następnego naleśnika. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto. Patelnię myjemy i osuszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Czosnek, cebulę oraz marchewkę starannie obieramy. Wszystkie warzywa drobno siekamy.

4

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek oraz marchewkę, aż staną się miękkie.

5

DODAJEMY MIĘSO

Dodajemy mięso mielone, mieszamy z resztą składników. Smażymy, mieszając, aż mięso całkowicie zmieni kolor i lekko się zrumieni.

6

DOPRAWIAMY FARSZ

Dodajemy sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Na koniec smażenia na patelni powinno zostać niewiele płynu, ale farsz nie powinien być też zupełnie suchy. Odstawiamy patelnię na bok do wystudzenia.

7

DODAJEMY JAJKA I BUŁKĘ TARTĄ

Do wystudzonego farszu dodajemy jajka i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

8

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

Na pierwszy talerz wsypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a do miski wbijamy jajka.

9

NADZIEWAMY NALEŚNIKI

Układamy naleśnika na desce do krojenia, nakładamy na jego środek ok. 2 łyżki farszu i delikatnie go rozsmarowujemy, pozostawiając ok. 2-centymetrowy wolny brzeg. Boki oraz podstawę zawijamy do środka, a potem rolujemy krokieta. Czynność powtarzamy ze wszystkimi naleśnikami.

10

PANIERUJEMY KROKIETY

Każdego krokieta zanurzamy najpierw w mące, a potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Opanierowujemy tak wszystkie krokiety.

11

SMAŻYMY KROKIETY

Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy krokiety na złocisty kolor z każdej strony.

12

ODSĄCZAMY KROKIETY Z NADMIARU TŁUSZCZU

Gdy krokiety będą gotowe, ściągamy je z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z ulubionym sosem, np. ketchupem. Smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3885,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

485,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,6 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

23,2 g

Podobne przepisy

Krokiety z mięsem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl