przepis-na-kobiete.pl

Stir-fry z ciecierzycy z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie

Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.

Stir-fry z ciecierzycy z ryżem

Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
fasola szparagowa - 200 g
imbir świeży - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
miód - 2 łyżeczki
papryka żółta - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
rzepa - 1 szt.
sok z pomarańczy - 190 ml
sos sojowy - 2 łyżki
olej sezamowy - 1,5 łyżki
limonka - 1 szt.
ciecierzyca konserwowa - 400 g
ryż długoziarnisty - 200 g
ząbek czosnku - 3 szt.
sezam biały - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CIECIERZYCĘ:
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Ciecierzycę odsączamy i smażymy około 5 minut, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy do miski.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię po ciecierzycy dajemy jeszcze pół łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski rzepę oraz obie papryki. Smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową i smażymy 3 minuty. Dodajemy ciecierzycę, chwilę mieszamy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy, aż zgęstnieje.
3.PRZYPRAWIAMY DANIE:
Zmniejszamy ogień i dusimy około 4 minut. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, szczypiorek pokrojony w paski i podprażony sezam. Do naczynia wkładamy ryż, dodajemy stir-fry i dekorujemy ćwiartkami limonki.
Stir-fry z ciecierzycy z ryżem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CIECIERZYCĘ

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Ciecierzycę odsączamy i smażymy około 5 minut, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy do miski.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię po ciecierzycy dajemy jeszcze pół łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski rzepę oraz obie papryki. Smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową i smażymy 3 minuty. Dodajemy ciecierzycę, chwilę mieszamy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy, aż zgęstnieje.

3

PRZYPRAWIAMY DANIE

Zmniejszamy ogień i dusimy około 4 minut. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, szczypiorek pokrojony w paski i podprażony sezam. Do naczynia wkładamy ryż, dodajemy stir-fry i dekorujemy ćwiartkami limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2151,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,9 kcal

🥑

Tłuszcz

9,6 g

🌾

Węglowodany

100,1 g

🥬

Błonnik

15,9 g

💪

Białko

15,9 g

Podobne przepisy