przepis-na-kobiete.pl

Stek z jelenia • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!

Stek z jelenia

Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
marchew - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
por - 0,5 szt.
seler - 60 g
szalotka - 1 szt.
wino czerwone - 125 ml
wódka - 50 ml
ziele angielskie - 4 szt.
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
jałowiec - 4 szt.
boczek w plastrach - 200 g
masło - 40 g
masło klarowane - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 50 g
udziec jelenia - 700 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY STEKI:
Steki wykrawamy w poprzek włókien. Drobno trzemy na tarce marchewkę, pietruszkę, plasterek selera, kroimy por i cebulę szalotkę. Dodajemy kilka łyżek oliwy lub oleju, sok wyciśnięty z cytryny, ocet balsamiczny, łyżkę musztardy, czerwone wino zmieszane z łyżeczką miodu, kieliszek wódki lub dżinu. Dodajemy przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i owoce jałowca, liść laurowy, łyżeczkę przyprawy do dziczyzny lub ziół prowansalskich. Całość marynaty dobrze wygniatamy i mieszamy z mięsem, nadal dobrze ugniatając.
2.PANIERUJEMY STEKI:
Mięso po wyjęciu z marynaty dobrze zbijamy, najlepiej tłuczkiem do mięsa.
3.SMAŻYMY STEKI:
Steki smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdym kawałku kładziemy odrobinę świeżego masła i dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Stek z jelenia

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY STEKI

Steki wykrawamy w poprzek włókien. Drobno trzemy na tarce marchewkę, pietruszkę, plasterek selera, kroimy por i cebulę szalotkę. Dodajemy kilka łyżek oliwy lub oleju, sok wyciśnięty z cytryny, ocet balsamiczny, łyżkę musztardy, czerwone wino zmieszane z łyżeczką miodu, kieliszek wódki lub dżinu. Dodajemy przyprawy: świeżo mielony pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i owoce jałowca, liść laurowy, łyżeczkę przyprawy do dziczyzny lub ziół prowansalskich. Całość marynaty dobrze wygniatamy i mieszamy z mięsem, nadal dobrze ugniatając.

2

PANIERUJEMY STEKI

Mięso po wyjęciu z marynaty dobrze zbijamy, najlepiej tłuczkiem do mięsa.

3

SMAŻYMY STEKI

Steki smażymy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdym kawałku kładziemy odrobinę świeżego masła i dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2767,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

691,9 kcal

🥑

Tłuszcz

37,6 g

🌾

Węglowodany

32,2 g

🥬

Błonnik

46,9 g

💪

Białko

46,9 g

Podobne przepisy

Stek z jelenia - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl