przepis-na-kobiete.pl

Śniadaniowa granola • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!

Śniadaniowa granola

Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 3 łyżki
gruszka - 2 szt.
jogurt grecki - 400 g
truskawka - 200 g
cynamon - 2 g
imbir mielony - 1 szczypta
miód - 60 g
nasiona słonecznika - 40 g
orzech włoski - 40 g
płatki owsiane - 200 g
sól - 1 szczypta
jagody goji - 40 g
jabłko czerwone - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY GRANOLĘ:
Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki poza jagodami goji mieszamy razem i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40 minut. Po wystudzeniu mieszamy z jagodami goji. Granolę możemy przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym słoiku.
2.PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki blendujemy z cukrem trzcinowym. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem, delikatnie mieszamy. Na dno miseczek wykładamy po 3 łyżki musu truskawkowego, dodajemy jogurt, gruszki i wcześniej przygotowaną granolę. Każdą porcję polewamy 1 łyżką miodu.
Śniadaniowa granola

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY GRANOLĘ

Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki poza jagodami goji mieszamy razem i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40 minut. Po wystudzeniu mieszamy z jagodami goji. Granolę możemy przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym słoiku.

2

PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY

Truskawki blendujemy z cukrem trzcinowym. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem, delikatnie mieszamy. Na dno miseczek wykładamy po 3 łyżki musu truskawkowego, dodajemy jogurt, gruszki i wcześniej przygotowaną granolę. Każdą porcję polewamy 1 łyżką miodu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2686,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

671,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16,8 g

🌾

Węglowodany

119,4 g

🥬

Błonnik

21,3 g

💪

Białko

21,3 g

Podobne przepisy