Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Jajka gotujemy na półtwardo. Na półmisku układamy umytą, osuszoną rukolę. Upieczone buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami włoskimi oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
W woku rozgrzewamy olej. Jajka obieramy ze skorupek. Na jednym talerzu przygotowujemy mąkę kokosową, na drugim roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, na trzecim mieszamy zmielone mogdały i parmezan.
PANIERUJEMY JAJKA
Ugotowane jajko obtaczamy w mące kokosowej, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy z serze i migdałach. Możemy również jajko obtoczyć w sezamie i pokruszonych pistacjach. Jajko układamy na łyżce i zanurzamy w rozgrzanym oleju. Smażymy około 3 minuty. Następnie wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Jajka układamy na sałatce.
PRZYGOTOWUJEMY SOS DO SAŁATKI
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane czosnek, chili i szalotki. Dodajemy przyprawy, a na końcu posiekany szczypiorek. Sosem polewamy sałatkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2238,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
559,6 kcal
Tłuszcz
39,3 g
Węglowodany
30,1 g
Błonnik
25 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.

Panna cotta z liczi
Delikatna i lekka panna cotta w nowym, lekko azjatyckim wydaniu, czyli z dodatkiem liczi oraz przecieru z mango. Przygotuj ten prosty, pyszny deser przy najbliższej okazji i zaskocz bliskich.

Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
Lubisz nieskomplikowane przepisy i smaki? Skuś się na makaron z masłem, mnóstwem ziół i chrupiącym boczkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Pieczone jabłka z bakaliami
Idealny deser na chłodniejsze wieczory – pieczone jabłka z aromatycznym farszem z bakalii i musli owsianego. Przepis Karola bez dodatku cukru!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!