przepis-na-kobiete.pl

Bresaola z rukolą i ricottą • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.

Bresaola z rukolą i ricottą

Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 3 łyżki
polędwica wołowa bresaola - 150 g
rukola - 50 g
ser ricotta - 60 g
prażone pistacje - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
melon Cantaloup - 0,25 szt.

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY BRESAOLĘ NA TALERZACH:
Talerze smarujemy delikatnie 1 łyżką oliwy i wykładamy na nich plasterki bresaoli tak, jak układa się carpaccio.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Rukolę oczyszczamy, przekładamy do miski i skrapiamy łyżką oliwą. Pistacje dość drobno siekamy, mieszamy z ricottą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Melona kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy ostatnią łyżką oliwy.
3.PODAJEMY DANIE:
Rukolę układamy na bresaoli, następnie łyżeczką nakładamy ricottę z pistacjami i całość ozdabiamy plastrami melona. Danie podajemy od razu.
Bresaola z rukolą i ricottą

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY BRESAOLĘ NA TALERZACH

Talerze smarujemy delikatnie 1 łyżką oliwy i wykładamy na nich plasterki bresaoli tak, jak układa się carpaccio.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Rukolę oczyszczamy, przekładamy do miski i skrapiamy łyżką oliwą. Pistacje dość drobno siekamy, mieszamy z ricottą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Melona kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy ostatnią łyżką oliwy.

3

PODAJEMY DANIE

Rukolę układamy na bresaoli, następnie łyżeczką nakładamy ricottę z pistacjami i całość ozdabiamy plastrami melona. Danie podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

616,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

12,3 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

29,9 g

Podobne przepisy