przepis-na-kobiete.pl

Śląskie makówki • przepis • składniki • przygotowanie

Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.

Śląskie makówki

Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko 3,2% - 1 l
mak - 500 g
morele suszone - 100 g
żurawina suszona - 75 g
Cantuccini - 200 g
dropsy czekoladowe - 200 g
masło - 50 g
miód - 1 łyżka
migdały płatki - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 1 łyżka
orzech włoski - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ZALEWAMY MAK GORĄCYM MLEKIEM:
Połowę mleka zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ:
Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy miód, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się mleka dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania powinien trwać ok. 30 minut. Kiedy masa wchłonie całe mleko, dodajemy do niej masło i dokładnie mieszamy.
4.KOMPONUJEMY DESER:
Na dno miski przekładamy część masy. Na niej, niezbyt gęsto, układamy część ciasteczek. Warstwy te układamy na przemian, aż skończą się ciasteczka i masa makowa, uważając, aby masa makowa była ostatnią warstwą.
5.DEKORUJEMY I PODAJEMY MAKÓWKI:
Draże czekoladowe roztapiamy z dodatkiem masła i mleka w garnku. Tak przygotowaną polewą polewamy gotowe makówki i ozdabiamy je płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i połówkami orzechów włoskich.
Śląskie makówki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZALEWAMY MAK GORĄCYM MLEKIEM

Połowę mleka zagotowujemy w rondelku. Do większego garnka wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Bakalie i orzechy włoskie siekamy według uznania.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Po zagotowaniu maku zmniejszamy ogień, dodajemy miód, suszone owoce, orzechy i migdały. Wraz z wchłanianiem się mleka dolewamy go coraz więcej, cały czas mieszając powstającą masę. Cały proces gotowania powinien trwać ok. 30 minut. Kiedy masa wchłonie całe mleko, dodajemy do niej masło i dokładnie mieszamy.

4

KOMPONUJEMY DESER

Na dno miski przekładamy część masy. Na niej, niezbyt gęsto, układamy część ciasteczek. Warstwy te układamy na przemian, aż skończą się ciasteczka i masa makowa, uważając, aby masa makowa była ostatnią warstwą.

5

DEKORUJEMY I PODAJEMY MAKÓWKI

Draże czekoladowe roztapiamy z dodatkiem masła i mleka w garnku. Tak przygotowaną polewą polewamy gotowe makówki i ozdabiamy je płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i połówkami orzechów włoskich.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8323,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

520,2 kcal

🥑

Tłuszcz

35,2 g

🌾

Węglowodany

43,7 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

12,3 g

Podobne przepisy

Śląskie makówki - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl