przepis-na-kobiete.pl

Sernik limonkowo-miętowy • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Sernik limonkowo-miętowy

Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
pistacje - 20 g
sól - 1 szczypta
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
cukier wanilinowy - 2 łyżki
śmietanka kremówka 30% - 200 ml
woda - 330 ml
cukier - 50 g
limonka - 1 szt.
żelatyna - 20 g
likier miętowy - 40 ml
mięta świeża - 5 liści

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BISZKOPT:
Białka ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy żółtka. Wszystkie suche składniki razem z pistacjami, łączymy i stopniowo dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z limonki i 2 łyżeczki soku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 14-16 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wyrównujemy wierzch biszkoptu i wyciągamy go z formy. Formę myjemy i ponownie umieszczamy w niej biszkopt.
2.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Wodę zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórką otartą z limonek. Do gotującego się syropu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Całość odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier i odstawiamy galaretkę do momentu, aż zacznie żelować. Wtedy dodajemy drobno posiekane listki mięty i tak przygotowaną galaretkę wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego zestalenia.
Sernik limonkowo-miętowy

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BISZKOPT

Białka ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy żółtka. Wszystkie suche składniki razem z pistacjami, łączymy i stopniowo dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z limonki i 2 łyżeczki soku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 14-16 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wyrównujemy wierzch biszkoptu i wyciągamy go z formy. Formę myjemy i ponownie umieszczamy w niej biszkopt.

2

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Żelatynę namaczamy w wodzie. Wodę zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórką otartą z limonek. Do gotującego się syropu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Całość odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier i odstawiamy galaretkę do momentu, aż zacznie żelować. Wtedy dodajemy drobno posiekane listki mięty i tak przygotowaną galaretkę wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego zestalenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2953,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

184,6 kcal

🥑

Tłuszcz

6,2 g

🌾

Węglowodany

21,8 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy