przepis-na-kobiete.pl

Sernik bez sera — z jogurtu naturalnego • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik z jogurtu naturalnego bez sera to lekka i nowoczesna wersja klasycznego wypieku, który zaskakuje swoją delikatnością. Zamiast tradycyjnego twarogu, bazą ciasta jest jogurt, co sprawia, że sernik jest lżejszy. Doskonały solo, jak i z dodatkiem owoców. Jak zrobić sernik bez sera? Odkryj nasz sposób!

Sernik bez sera — z jogurtu naturalnego

Sernik z jogurtu naturalnego bez sera to lekka i nowoczesna wersja klasycznego wypieku, który zaskakuje swoją delikatnością. Zamiast tradycyjnego twarogu, bazą ciasta jest jogurt, co sprawia, że sernik jest lżejszy. Doskonały solo, jak i z dodatkiem owoców. Jak zrobić sernik bez sera? Odkryj nasz sposób!

Czas przygotowania
455 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt naturalny - 800 g
jajko - 6 szt.
budyń waniliowy - 80 g
cukier drobny - 65 g
borówki - 50 g
ciastka owsiane - 200 g
masło - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABIAMY CIASTECZKA:
W misce rozdrabniamy ciasteczka przy pomocy dłoni i dogniatamy je widelcem, by były miałkie.
2.ROZTAPIAMY MASŁO:
Masło przekładamy do miseczki i wkładamy je na chwilę do mikrofalówki. Roztapiamy je (możemy też to zrobić na kuchence, w garnuszku) i delikatnie studzimy.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Masło wlewamy do rozdrobionych ciasteczek i wszystko ze sobą mieszamy.
4.PRZEKŁADAMY MASĘ Z CIASTECZEK DO FORMY:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę ciasteczkową. Całość wyrównujemy.
5.PODPIEKAMY SPÓD:
Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po podpieczeniu wyciągamy spód z piekarnika i studzimy go.
6.MIESZAMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW:
Kolejną porcję masła roztapiamy w mikrofalówce i studzimy ją. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy masło, jajka, cukier oraz budyń. Całość mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty.
7.PIECZEMY SERNIK:
Przelewamy masę na sernik do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy na środkowej półce przez ok. 90 minut. Gdy sernik się upiecze, pozostaw go w piecu na kolejne 25 minut bez uchylania drzwiczek. Potem delikatnie je uchyl i studź przez kolejne 15 minut. Następnie wyciągnij sernik z piekarnika i wystudź całkowicie w chłodnym miejscu (powinno to zająć ok. 6 godzin).
8.WYCIĄGAMY SERNIK Z FORMY I OZDABIAMY:
Gdy sernik będzie całkiem wystudzony, obkrój go dookoła, aby odseparować jego boki od formy, a dopiero potem ściągnij obręcz. Całość udekoruj świeżymi borówkami. Gotowy sernik przechowuj w lodówce.
Sernik bez sera — z jogurtu naturalnego

Czas przygotowania

455 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABIAMY CIASTECZKA

W misce rozdrabniamy ciasteczka przy pomocy dłoni i dogniatamy je widelcem, by były miałkie.

2

ROZTAPIAMY MASŁO

Masło przekładamy do miseczki i wkładamy je na chwilę do mikrofalówki. Roztapiamy je (możemy też to zrobić na kuchence, w garnuszku) i delikatnie studzimy.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI

Masło wlewamy do rozdrobionych ciasteczek i wszystko ze sobą mieszamy.

4

PRZEKŁADAMY MASĘ Z CIASTECZEK DO FORMY

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę ciasteczkową. Całość wyrównujemy.

5

PODPIEKAMY SPÓD

Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po podpieczeniu wyciągamy spód z piekarnika i studzimy go.

6

MIESZAMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW

Kolejną porcję masła roztapiamy w mikrofalówce i studzimy ją. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy masło, jajka, cukier oraz budyń. Całość mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty.

7

PIECZEMY SERNIK

Przelewamy masę na sernik do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy na środkowej półce przez ok. 90 minut. Gdy sernik się upiecze, pozostaw go w piecu na kolejne 25 minut bez uchylania drzwiczek. Potem delikatnie je uchyl i studź przez kolejne 15 minut. Następnie wyciągnij sernik z piekarnika i wystudź całkowicie w chłodnym miejscu (powinno to zająć ok. 6 godzin).

8

WYCIĄGAMY SERNIK Z FORMY I OZDABIAMY

Gdy sernik będzie całkiem wystudzony, obkrój go dookoła, aby odseparować jego boki od formy, a dopiero potem ściągnij obręcz. Całość udekoruj świeżymi borówkami. Gotowy sernik przechowuj w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4163,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

832,6 kcal

🥑

Tłuszcz

52,5 g

🌾

Węglowodany

64 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

27 g

Podobne przepisy