przepis-na-kobiete.pl

Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.

Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków

Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe schab - 1,1 kg
masło - 2 łyżki
cebula - 0,8 kg
wino czerwone - 200 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
kminek cały - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
olej - 2 łyżki
szynka szwarcwaldzka - 100 g
ziemniak - 0,6 kg
szalotka - 2 szt.
burak - 0,8 kg
śmietana 18% - 2 łyżki
majonez - 2 łyżki
miód - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI NACZYNIE:
żaroodporne moździerz praskę do ziemniaków kawałek ręcznika papierowego mikser lub blender piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Ziemniaki w skórkach dokładnie umyj i gotuj w lekko osolonej wodzie lub na parze ok. 20-25 MINUT.
2.ODCEDŹ I ODSTAW:
do wystudzenia.
3.BURAKI DOKŁADNIE WYSZORUJ:
i gotuj ok.
4.45-60 MINUT W:
osolonej wodzie.
5.ODCEDŹ, ODSTAW DO:
wystudzenia i obierz ze skórki.
6.ROLADKI UMYTE, OSUSZONE:
i oczyszczone z błonek plastry schabu smarujemy niewielką ilością musztardy Dijon, doprawiamy pieprzem, na każdy plasterek schabu nakładamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zawijamy, tworząc roladkę.
7.SPINAMY WYKAŁACZKĄ. DOPRAWIAMY PIEPRZEM OD:
zewnątrz.
8.ROLADKI SMAŻYMY Z:
obu stron na gorącej patelni z dodatkiem oleju, do zarumienienia.
9.PRZYSMAŻONE KAWAŁKI MIĘSA:
przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 170°C.
10.SOS CEBULĘ POKROJONĄ:
w piórka oprószamy mąką, przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy schab.
11.POŁOWĘ CEBULI SMAŻYMY:
z dodatkiem oleju, co chwilę mieszając.
12.CEBULĘ PRZEKŁADAMY DO:
czystego garnka.
13.DO DRUGIEJ POŁOWY:
cebuli dodajemy olej, pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy, dodajemy czerwone wino, 1 łyżeczkę miodu, doprawiamy solą i białym pieprzem.
14.KIEDY WINO SIĘ:
zagotuje, wszystkie składniki przekładamy do garnka z cebulą.
15.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu z niewielką ilością wody około 30 minut. 1 ŁYŻECZKĘ KMINKU: rozcieramy w moździerzu, dodajemy do gotującej się cebuli w winie.
16.DO ZREDUKOWANEGO SOSU:
dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę miodu.
17.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO:
uzyskania gładkiej konsystencji. GOTUJEMY NA WOLNYM: ogniu.
18.DODAJEMY SÓL I:
2-3 łyżeczki zmrożonego masła.
19.NA KOŃCU DODAJEMY:
1 łyżeczkę musztardy Dijon. MIESZAMY.
20.RACUCHY 5 PLASTERKÓW:
szynki szwarcwaldzkiej kroimy w drobną kostkę i smażymy.
21.SZYNKĘ OSĄCZAMY Z:
tłuszczu, przekładając na papierowy ręcznik.
22.UGOTOWANE W SKÓRCE:
ziemniaki obieramy, następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, odrobine pieprzu, niewielką ilość soli, przysmażoną szynkę, mieszamy.
23.DODAJEMY 2 ŁYŻKI:
mąki pszennej, delikatnie mieszamy i wyrabiamy na desce, dodając odrobinę mąki.
24.Z CIASTA FORMUJEMY:
wałek i kroimy go w plastry o szerokości ok. 1,5 CM.
25.KAŻDY PLASTER CIASTA:
obtaczamy w mące i formujemy w dłoni racuchy. NA PATELNI ROZGRZEWAMY: olej.
26.RACUCHY SMAŻYMY Z:
obu stron na złoty kolor.
27.SAŁATKA Z BURAKÓW:
Ugotowane i obrane buraki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, sok z połowy limonki i 2 łyżeczki miodu.
28.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
dodajemy 2-3 drobno pokrojone szalotki.
29.CAŁOŚĆ MIESZAMY. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA:
bok.
30.PRZED PODANIEM ZE:
schabu wyjmujemy wykałaczki.
31.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sos cebulowy.
32.NA SOSIE UKŁADAMY:
racuchy oraz kawałki schabu.
33.NA KOŃCU NAKŁADAMY:
sałatkę z buraków.
Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI NACZYNIE

żaroodporne moździerz praskę do ziemniaków kawałek ręcznika papierowego mikser lub blender piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Ziemniaki w skórkach dokładnie umyj i gotuj w lekko osolonej wodzie lub na parze ok. 20-25 MINUT.

2

ODCEDŹ I ODSTAW

do wystudzenia.

3

BURAKI DOKŁADNIE WYSZORUJ

i gotuj ok.

4

45-60 MINUT W

osolonej wodzie.

5

ODCEDŹ, ODSTAW DO

wystudzenia i obierz ze skórki.

6

ROLADKI UMYTE, OSUSZONE

i oczyszczone z błonek plastry schabu smarujemy niewielką ilością musztardy Dijon, doprawiamy pieprzem, na każdy plasterek schabu nakładamy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zawijamy, tworząc roladkę.

7

SPINAMY WYKAŁACZKĄ. DOPRAWIAMY PIEPRZEM OD

zewnątrz.

8

ROLADKI SMAŻYMY Z

obu stron na gorącej patelni z dodatkiem oleju, do zarumienienia.

9

PRZYSMAŻONE KAWAŁKI MIĘSA

przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 170°C.

10

SOS CEBULĘ POKROJONĄ

w piórka oprószamy mąką, przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy schab.

11

POŁOWĘ CEBULI SMAŻYMY

z dodatkiem oleju, co chwilę mieszając.

12

CEBULĘ PRZEKŁADAMY DO

czystego garnka.

13

DO DRUGIEJ POŁOWY

cebuli dodajemy olej, pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy, dodajemy czerwone wino, 1 łyżeczkę miodu, doprawiamy solą i białym pieprzem.

14

KIEDY WINO SIĘ

zagotuje, wszystkie składniki przekładamy do garnka z cebulą.

15

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu z niewielką ilością wody około 30 minut. 1 ŁYŻECZKĘ KMINKU: rozcieramy w moździerzu, dodajemy do gotującej się cebuli w winie.

16

DO ZREDUKOWANEGO SOSU

dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżeczkę miodu.

17

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO

uzyskania gładkiej konsystencji. GOTUJEMY NA WOLNYM: ogniu.

18

DODAJEMY SÓL I

2-3 łyżeczki zmrożonego masła.

19

NA KOŃCU DODAJEMY

1 łyżeczkę musztardy Dijon. MIESZAMY.

20

RACUCHY 5 PLASTERKÓW

szynki szwarcwaldzkiej kroimy w drobną kostkę i smażymy.

21

SZYNKĘ OSĄCZAMY Z

tłuszczu, przekładając na papierowy ręcznik.

22

UGOTOWANE W SKÓRCE

ziemniaki obieramy, następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, odrobine pieprzu, niewielką ilość soli, przysmażoną szynkę, mieszamy.

23

DODAJEMY 2 ŁYŻKI

mąki pszennej, delikatnie mieszamy i wyrabiamy na desce, dodając odrobinę mąki.

24

Z CIASTA FORMUJEMY

wałek i kroimy go w plastry o szerokości ok. 1,5 CM.

25

KAŻDY PLASTER CIASTA

obtaczamy w mące i formujemy w dłoni racuchy. NA PATELNI ROZGRZEWAMY: olej.

26

RACUCHY SMAŻYMY Z

obu stron na złoty kolor.

27

SAŁATKA Z BURAKÓW

Ugotowane i obrane buraki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, sok z połowy limonki i 2 łyżeczki miodu.

28

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

dodajemy 2-3 drobno pokrojone szalotki.

29

CAŁOŚĆ MIESZAMY. SAŁATKĘ ODSTAWIAMY NA

bok.

30

PRZED PODANIEM ZE

schabu wyjmujemy wykałaczki.

31

NA TALERZ WYKŁADAMY

sos cebulowy.

32

NA SOSIE UKŁADAMY

racuchy oraz kawałki schabu.

33

NA KOŃCU NAKŁADAMY

sałatkę z buraków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2260,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

565,0 kcal

🥑

Tłuszcz

38,9 g

🌾

Węglowodany

21,2 g

🥬

Błonnik

25,2 g

💪

Białko

25,2 g

Podobne przepisy

Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl