przepis-na-kobiete.pl

Rurki z kremem z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 90 g
jajko - 3 szt.
mąka ziemniaczana - 10 g
mleko - 200 ml
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 20 g
masło - 15 g
ciasto francuskie - 1 szt.
czekolada deserowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CIASTO DELIKATNIE:
rozwałkowujemy, następnie tniemy wzdłuż na równe paski o grubości około 3 cm.
2.KAŻDY PASEK Z:
osobna owijamy wokół metalowej rurki wysmarowanej masłem.
3.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
nagrzanym do 210°C przez 12-15 minut do uzyskania złotego koloru.
4.JESZCZE GORĄCE RURKI:
delikatnie ściągamy z metalowych rurek.
5.ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia.
6.MLEKO ZAGOTOWUJEMY Z:
laską wanilii.
7.ŻÓŁTKA Z CUKREM:
ucieramy.
8.DO UTARTYCH ŻÓŁTEK:
dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną.
9.WSZYSTKO STARANNIE:
mieszamy.
10.NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAJEMY:
zagotowane mleko, cały czas mieszając.
11.MASĘ WYLEWAMY DO:
garnka, który ponownie stawiamy na palniku.
12.CAŁY CZAS MIESZAJĄC,:
doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.
13.ZGĘSTNIAŁY KREM ŚCIĄGAMY:
z ognia, odstawiamy do wystudzenia.
14.MASŁO NAPOWIETRZAMY I:
stopniowo dodajemy do niego zimny krem.
15.WSZYSTKO RAZEM:
mieszamy.
16.WYSTUDZONE RURKI NAPEŁNIAMY:
kremem.
17.CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W:
kuchence mikrofalowej, robimy kornet z papieru do pieczenia, napełniamy go rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy rurki.
Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CIASTO DELIKATNIE

rozwałkowujemy, następnie tniemy wzdłuż na równe paski o grubości około 3 cm.

2

KAŻDY PASEK Z

osobna owijamy wokół metalowej rurki wysmarowanej masłem.

3

PIECZEMY W PIEKARNIKU

nagrzanym do 210°C przez 12-15 minut do uzyskania złotego koloru.

4

JESZCZE GORĄCE RURKI

delikatnie ściągamy z metalowych rurek.

5

ODSTAWIAMY DO

wystudzenia.

6

MLEKO ZAGOTOWUJEMY Z

laską wanilii.

7

ŻÓŁTKA Z CUKREM

ucieramy.

8

DO UTARTYCH ŻÓŁTEK

dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną.

9

WSZYSTKO STARANNIE

mieszamy.

10

NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAJEMY

zagotowane mleko, cały czas mieszając.

11

MASĘ WYLEWAMY DO

garnka, który ponownie stawiamy na palniku.

12

CAŁY CZAS MIESZAJĄC,

doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.

13

ZGĘSTNIAŁY KREM ŚCIĄGAMY

z ognia, odstawiamy do wystudzenia.

14

MASŁO NAPOWIETRZAMY I

stopniowo dodajemy do niego zimny krem.

15

WSZYSTKO RAZEM

mieszamy.

16

WYSTUDZONE RURKI NAPEŁNIAMY

kremem.

17

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W

kuchence mikrofalowej, robimy kornet z papieru do pieczenia, napełniamy go rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy rurki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2971,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

371,4 kcal

🥑

Tłuszcz

24,5 g

🌾

Węglowodany

30,2 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy