Sałatka z selerem i ananasem • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z selerem i ananasem to świetna propozycja na szybką przekąskę. Delikatny seler naciowy w połączeniu z soczystym ananasem i kremowym majonezem tworzy lekką, a zarazem wyrazistą kompozycję smakową. Odkryj, jak zrobić prostą sałatkę z selerem i ananasem w roli głównej!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SELERA
Selera wyciągamy ze słoika i delikatnie odciskamy na sicie. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
KROIMY ANANASA
Wyciągamy ananasa z puszki i kroimy go w kostkę, a potem także wrzucamy do miski.
DODAJEMY SZYNKĘ ORAZ SER
Ser również kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki - jeśli jest w plastrach to w paski, a jeśli mamy szynkę w bloku, także kroimy ją w kostkę i przekładamy do reszty składników.
DODAJEMY MAJONEZ I PRZYPRAWY
Do miski dodajemy majonez, a także sól i pieprz. Mieszamy.
DEKORUJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę wkładamy na 20 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły i... gotowe! Teraz wystarczy już tylko przełożyć sałatkę do ozdobnej salaterki i udekorować ją umytymi i osuszonymi listkami pietruszki. Tak przyrządzoną sałatkę można już podać gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1499,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
299,8 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
14,2 g
Błonnik
2,1 g
Białko
19,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Na chłodne wieczory, bez względu na porę roku! Bezalkoholowy grzaniec z pomarańczą rozgrzeje Cię zawsze, kiedy tego potrzebujesz, i pozwoli znaleźć chwilę spokoju i relaksu.

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.

Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.

Zapiekane kominy z bagietek
Czy to kanapka, czy to zapiekanka? To Ty decydujesz! Wypróbuj ten przepis na szybką w przygotowaniu przekąskę lub kolację i spróbuj, jak smakują nadziewane kominy z bagietek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!

Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!