przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS • przepis • składniki • przygotowanie

Pełna smaków, chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem w marynacie BBQ może stać się Twoim nowym ulubionym daniem. Rozsmakuj się w smakach inspirowanych kuchnią TEX-MEX.

Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS

Pełna smaków, chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem w marynacie BBQ może stać się Twoim nowym ulubionym daniem. Rozsmakuj się w smakach inspirowanych kuchnią TEX-MEX.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ketchup - 0,25 szkl
syrop klonowy - 0,25 szkl
ocet balsamiczny - 3 łyżki
sos worcestershire - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
pierś z kurczaka - 400 g
sałata rzymska - 1 szt.
czarna fasola konserwowa - 240 g
marchew - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
szczypiorek - 3 łodygi
nachos - 1 garść
ser typu feta - 100 g
sok z limonki - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
jogurt grecki - 150 g
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ BBQ:
W misie termorobota MC Smart umieszczamy ketchup, syrop klonowy, ocet balsamiczny, sos worcestershire, musztardę, wędzoną paprykę i sól. Mieszamy, korzystając z programu„własne ustawienia” / czas:4 min / temperatura: 100°C / obroty: 1.
2.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy dłonią i umieszczamy w marynacie. Dokładnie mieszamy, żeby kurczak pokrył się nią całkowicie, i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Dla lepszego efektu możemy zostawić kurczaka w marynacie w lodówce przez całą noc.
3.GRILLUJEMY KURCZAKA:
Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową do średniej temperatury. Grillujemy kurczaka przez 7 minut z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczony. Odstawiamy go na chwilę, by odpoczął.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Do czystej misy termorobota wkładamy pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską. Siekamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 4 sekundy / obroty: 5. Posiekaną sałatę przekładamy do osobnej miski. Siekamy pomidorki koktajlowe, szczypiorek oraz kolendrę i wsypujemy do misy termorobota. Wybieramy program„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 6. Przekładamy warzywa do miski z sałatą.
5.DODAJEMY KURCZAKA DO SAŁATKI:
Podsmażonego kurczaka umieszczamy w misie termorobota i rozdrabniamy na mniejsze kawałki przy pomocy programu„własne ustawienia” / czas: 3 sekundy / obroty: 4.
6.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING.:
Do czystej misy wlewamy sok z limonki oraz oliwę i dodajemy jogurt, miód, musztardę, sól, pieprz oraz posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy,wybierając program „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 4.
7.PODAJEMY DANIE:
Sałatkę skrapiamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy pokruszonymi nachosami i serem. Podajemy od razu.
Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ BBQ

W misie termorobota MC Smart umieszczamy ketchup, syrop klonowy, ocet balsamiczny, sos worcestershire, musztardę, wędzoną paprykę i sól. Mieszamy, korzystając z programu„własne ustawienia” / czas:4 min / temperatura: 100°C / obroty: 1.

2

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy dłonią i umieszczamy w marynacie. Dokładnie mieszamy, żeby kurczak pokrył się nią całkowicie, i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Dla lepszego efektu możemy zostawić kurczaka w marynacie w lodówce przez całą noc.

3

GRILLUJEMY KURCZAKA

Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową do średniej temperatury. Grillujemy kurczaka przez 7 minut z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczony. Odstawiamy go na chwilę, by odpoczął.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Do czystej misy termorobota wkładamy pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską. Siekamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 4 sekundy / obroty: 5. Posiekaną sałatę przekładamy do osobnej miski. Siekamy pomidorki koktajlowe, szczypiorek oraz kolendrę i wsypujemy do misy termorobota. Wybieramy program„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 6. Przekładamy warzywa do miski z sałatą.

5

DODAJEMY KURCZAKA DO SAŁATKI

Podsmażonego kurczaka umieszczamy w misie termorobota i rozdrabniamy na mniejsze kawałki przy pomocy programu„własne ustawienia” / czas: 3 sekundy / obroty: 4.

6

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING.

Do czystej misy wlewamy sok z limonki oraz oliwę i dodajemy jogurt, miód, musztardę, sól, pieprz oraz posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy,wybierając program „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 4.

7

PODAJEMY DANIE

Sałatkę skrapiamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy pokruszonymi nachosami i serem. Podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1821,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

455,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

46,8 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

38,4 g

Podobne przepisy

Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl