przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z brokułem i serem roquefort • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepszy pomysł na przekąskę lub kolację, czyli sałatka z pysznym dressingiem. Aby cieszyć się jej smakiem, wystarczy ugotować różyczki brokułu i przygotować pyszny sos z francuskiego sera roquefort. Sprawdź, jakie to proste!

Sałatka z brokułem i serem roquefort

Najlepszy pomysł na przekąskę lub kolację, czyli sałatka z pysznym dressingiem. Aby cieszyć się jej smakiem, wystarczy ugotować różyczki brokułu i przygotować pyszny sos z francuskiego sera roquefort. Sprawdź, jakie to proste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 1 szt.
mix orzechów prażonych - 100 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
jogurt grecki - 100 g
świeży koperek - 3 łyżki
ser roquefort - 80 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BROKUŁ:
Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej, wrzącej wodzie. Następnie go odcedzamy i skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie przez ok. 30 sekund. Następnie przekładamy go do rozdrabniacza wraz z pozostałymi składnikami dressingu i miksujemy.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Orzechy delikatnie siekamy. Pozostały roquefort kroimy w plastry. Różyczki brokułu przekładamy do miski, polewamy dressingiem i posypujemy serem i orzechami.
Sałatka z brokułem i serem roquefort

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BROKUŁ

Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i gotujemy przez ok. 3 minuty w osolonej, wrzącej wodzie. Następnie go odcedzamy i skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie przez ok. 30 sekund. Następnie przekładamy go do rozdrabniacza wraz z pozostałymi składnikami dressingu i miksujemy.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Orzechy delikatnie siekamy. Pozostały roquefort kroimy w plastry. Różyczki brokułu przekładamy do miski, polewamy dressingiem i posypujemy serem i orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1388,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

347,1 kcal

🥑

Tłuszcz

25,9 g

🌾

Węglowodany

14 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

15,7 g

Podobne przepisy