przepis-na-kobiete.pl

Sałatka cezar z sosem majonezowym • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka w wydaniu Karola Okrasy – sałatka cezar z sosem skomponowanym na bazie majonezu. Musisz koniecznie spróbować tej wersji!

Sałatka cezar z sosem majonezowym

Klasyka w wydaniu Karola Okrasy – sałatka cezar z sosem skomponowanym na bazie majonezu. Musisz koniecznie spróbować tej wersji!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 25 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
anchois - 2 szt.
majonez - 4 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
parmezan tarty - 25 g
sok z cytryny - 25 ml
bułka kajzerka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 10 ml
natka pietruszki - 5 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 2 szt.
sałata rzymska - 1 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY KURCZAKA:
Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS MAJONEZOWY:
Do miski wrzucamy 4 łyżki majonezu. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do majonezu. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
3.PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA:
Kajzerkę kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy ją z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowaną pierś kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
4.UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ:
Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.
Sałatka cezar z sosem majonezowym

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY KURCZAKA

Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS MAJONEZOWY

Do miski wrzucamy 4 łyżki majonezu. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do majonezu. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

3

PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA

Kajzerkę kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy ją z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowaną pierś kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.

4

UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1854,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1854,7 kcal

🥑

Tłuszcz

103,9 g

🌾

Węglowodany

41,9 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

104,2 g

Podobne przepisy

Sałatka cezar z sosem majonezowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl