Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE 1/2 CEBULI,
1 ząbek czosnku oraz natkę pietruszki drobno siekamy.
DODAJEMY DO MIELONEGO
mięsa razem z jajkiem i bułką tartą.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,
aż powstanie jednolita masa.
Z MIĘSA FORMUJEMY
kulki, które obtaczamy w mące.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
2 łyżki oleju, wkładamy gotowe kulki z mięsa i podsmażamy ze wszystkich stron przez 3 minuty (mięso powinno być zarumienione, ale w środku może być jeszcze surowe).
ZDEJMUJEMY Z
ognia.
PAPRYKĘ POZBAWIAMY GNIAZDA
nasiennego, kroimy w drobną kostkę.
DRUGĄ POŁOWĘ CEBULI
oraz pozostały ząbek czosnku dokładnie siekamy.
CEBULĘ, CZOSNEK I
paprykę podsmażamy razem na 2 łyżkach oleju.
DODAJEMY BULION, POMIDORY
z puszki oraz cynamon.
GOTUJEMY OKOŁO 20
minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
PO 20 MINUTACH
do sosu przekładamy pulpety, mieszamy razem, przykrywamy pokrywą i gotujemy razem jeszcze około 10 minut.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2151,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,9 kcal
Tłuszcz
33,8 g
Węglowodany
31,7 g
Błonnik
30,8 g
Białko
30,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!

Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!

Zupa z cukinii - krem z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Szpecle ze szpinakiem z serem
Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!