Placki z selera • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY KORZEŃ SELERA NA TARCE
Płatki górskie wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut. Seler obieramy, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
MIESZAMY SKŁADNIKI PLACUSZKÓW
Do selera dodajemy jajko, łyżkę oleju, namoczone płatki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Całość mieszamy.
SMAŻYMY PLACUSZKI
Rozgrzewamy patelnię. Wykładamy ją papierem do pieczenia, kładziemy placuszek i smażymy. Placki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Zanim odwrócimy placki na drugą stronę, przykładamy kawałek papieru do pieczenia i za pomocą szpatułki obracamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
242,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
60,7 kcal
Tłuszcz
3,8 g
Węglowodany
4,5 g
Błonnik
2,4 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Muffinki ze śliwkami
Delikatne muffinki ze śliwkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdź ten smak!

Ogórki małosolne
Krótki sezon na wielki produkt – ogórki małosolne smakują wszystkim! To świetny dodatek do obiadu lub chrupka przekąska – sprawdź sekrety przepisu Karola i zastosuj je w swojej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jogurt z miodem i sałatką z moreli
Z jogurtu również możesz przygotować słodki deser! W połączeniu z owocami, bakaliami i miodem smakuje doskonale!

Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.

Ostra zupa rybna z ryżem
Błyskawiczna w przygotowaniu propozycja dla wszystkich fanów orientalnych smaków – zupa z kawałkami ryby i ryżem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem
Wyjątkowa słodka hybryda croissanta z ciasteczkiem, czyli crookie! Sprawdź, jak smakuje ten powstały we Francji przysmak przygotowany z przepisu Pawła Małeckiego.

Panini na dwa sposoby – przepis
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!